Bøgernes Univers

torsdag den 24. marts 2016

Kenneth Bøgn Andersen - Forfatterforedrag på Kolding Bibliotek



Jeg elsker forfatterforedrag, det er altid virkelig interessant at høre mere om en forfatters arbejdsproces, inspiration og historier. Kolding Bibliotek havde d. 17. marts besøg af forfatter Kenneth Bøgh Andersen, der fortalte om sit liv som forfatter.

Jeg havde faktisk ikke læst en eneste bog af Kenneth Bøgh Andersen, da jeg så, at han skulle besøge mit lokale bibliotek, men jeg har hørt utrolig meget godt om både hans foredrag og bøger, så da jeg så, at arrangementet var gratis, tænkte jeg, at det ville være dumt at gå glip af. Så jeg lånte Djævlens Lærling og begyndte at læse. Mange af mine venner har fortalt om bøgerne i serien om Djævlekrigen, men jeg har ikke selv læst dem som barn/teenager, men det er virkelig hyggelig læsning, sådan en bog, man kan pløje sig igennem på ingen tid, og som man umiddelbart sagtens kan læse som voksen.

Jeg tog afsted til foredraget med en god ven, og Kenneth Bøgh Andersen var simpelthen bare skøn. Vennen, jeg havde med, har læst alle bøgerne i serien om Djævlekrigen, så han havde noget bedre styr på bøgerne end mig. Men man behøvede nu slet ikke at have læst bøgerne for at nyde foredraget. Kenneth Bøgh Andersen læste bl.a. op af sin endnu ikke udgivne bog med gyserhistorier, hvilket var ret interessant, vi hørte afsnit fra Antboy, Djævlens Lærling og den ret specielle bog Den sidste dag? Valget er dit, hvor vi blandt publikum selv skulle vælge, hvordan forløbet i bogen skred frem. Jeg kan afsløre, at vi vist tog et lidt forkert valg og derfor døde ret hurtigt til stor morskab for hele salen.

Det var specielt interessant at høre om, hvordan Kenneth Bøgh Andersen i mange år forsøgte at blive forfatter, inden et forlag endelig sagde 'ja tak' til en af hans bøger, og så var det endda en trilogi. Det viser jo bare, at man skal blive ved med at skrive, for det betaler sig i sidste ende. Også inspirationen til Djævlens lærling var ret spændende. Jeg havde, imens jeg læste bogen, tænkt, at han da måtte have læst Dantes guddommelige komedie, for beskrivelsen af Helvede og straffemetoderne mindede så meget om Dantes udlægning, at det næsten ikke kunne være et tilfælde, og ganske rigtigt var dette inspirationen bag. Jeg er ret vild med Dantes historie, så det var sjovt, at det netop også var fascinationen af den måde, hvorpå man bliver straffet i Dantes helvede, der lå til grund for denne bogs udtryk.

Det var dejligt endelig at være til et forfatterarrangement igen, det havde jeg nemlig ikke været siden BogForum. Kenneth Bøgh Andersen indfriede i hvert fald forventningerne, og han gav vist publikum masser af lyst til videre læsning.

fredag den 18. marts 2016

Som i et spejl - Syv markante kvindeskikkelser i litteraturen, af Lise Lotte Frederiksen

  
"Som i et spejl - Syv markante kvindeskikkelser i litteraturen", af Lise Lotte Frederiksen, udgivet 2016, Akademisk Forlag, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Akademisk Forlag)

Syv markante kvindeskikkelser i litteraturen bliver i denne bog beskrevet og analyseret. Lise Lotte Frederiksen har skrevet et virkelig interessant værk om nogle af de mest markante kvinder i litteraturen. Der er jo et utal at vælge imellem, men Frederiksen har virkelig formået at finde et bredt og godt udvalg, der er spredt både geografisk og tidsmæssigt. Her læser man om: Juliet, Elizabeth Bennet, Ida Brandt, Jakobe Salomon, Clarissa Dalloway, Pellegrina Leoni og Annie Raft.
 
"Hvorfor læser vi skønlitteratur? Skønlitteratur - et smukt, gammelt, romantisk ord, på nudansk også kaldet fiktion. Lad mig sige det ligeud: Jeg læser for mit liv. Jeg ville ikke kunne leve uden. Lad mig sige det på en anden, men ikke nødvendigvis sandere måde: Jeg læser, fordi jeg som så mange andre har brug for historier til at forstå mit eget liv."
 
Jeg har selv kun læst tre af de værker, der omtales i denne bog, men det forhindrer slet ikke læsningen. Hvert værk beskrives kort, og det giver et fint afsæt til beskrivelsen af de syv kvinder. Faktisk formår Lise Lotte Frederiksen at inspirere til læsning ved sin beskrivelse og analyse af bøgerne og kvinderne i dem. Dette er ikke kun en bog til litteraturstuderende og lignende, alle kan være med, det er simpelthen bare virkelig interessant læsning om virkelig interessante bøger og karakterer. En litteraturfaglig baggrund er bestemt ikke nødvendig for at læse med. Det er ligeså meget hyggelæsning som faglæsning. Man mærker virkelig, hvor meget Frederiksen brænder for litteraturen, og hvor stor en betydning disse kvindeskikkelser har haft for hende. Det er en nydelse at læse disse nærmest essayistiske kapitler fyldt med læseglæde.

Hvert kapitel omhandler én kvinde og ét værk, og hvert kapitel er opbygget på samme måde. Der er en introduktion af bogen, hvorefter der er en analyse og beskrivelse af kvinden i fokus samt centrale plotpunkter og personer i værket, og dette efterfølges af et kig på forfatteren bag. Jeg fandt specielt kapitlet om Clarissa Dalloway fra "Mrs. Dalloway", af Virginia Woolf virkelig interessant. Det er en bog, som jeg virkelig nød at læse, og Lise Lotte Frederiksen formår på fineste vis at gå ind og beskrive og analysere Clarissa og Virginia Woolf selv. Læselyst fik jeg masser af undervejs i læsningen, da jeg fik øjnene op for nogle bøger, som jeg endnu ikke har fået læst. Endnu en gang blev jeg mindet om, at jeg virkelig burde få læst Lykke-Per af Henrik Pontoppidan og dykke dybere ned i Herman Bangs forfatterskab.
 
"Når jeg har brug for at vide noget om menneskers motiver, søger jeg overvejende til fiktionen, ikke til historien eller faglitteraturen. Det er litteraturens kendemærke, at den - når den er bedst - viser en særlig indsigt i det menneskelige. Holder et spejl op for os og fortæller os, hvem vi er."

Jeg ville dog ønske, at man havde bevaret et større fokus på kvinderne, da titlen på bogen netop lægger op til dette. I stedet følte jeg indimellem, at bogen i højere grad kom til at søge væk fra kvinderne og i højere grad fokusere på selve værket eller mændene i dem, og det er lidt ærgerligt, men jeg vil dog sige, at nogle af disse værker også i høj grad omhandler mænd, så det derfor vil være svært udelukkende at fokusere på kvinderne i værkerne.

"Som i et spejl" er en bog, man bestemt ikke må snyde sig selv for at læse, der er noget om bøger for en hver smag. Jeg læste hele bogen på en gang, men man kan også sagtens vælge kapitler ud og læse lidt hist og her. Denne bog er ikke bare litterær analyse, det er i ligeså høj grad lystlæsning, det er en mulighed for at fordybe sig i nogle store litterære værker og lære kvinderne bedre at kende. Har man ikke allerede læst bøgerne, som Lise Lotte Frederiksen skriver om, så får man i hvert fald lyst til det efter, man har læst "Som i et spejl".

 

tirsdag den 8. marts 2016

Kvindernes internationale kampdag - bøger af markante kvinder

 
Literature is open to everybody. I refuse to allow you, Beadle though you are, to turn me off the grass. Lock up your libraries if you like; but there is no gate, no lock, no bolt, that you can set upon the freedom of my mind.”  
                                                             -Virginia Woolf, A Room of One's Own

8. marts er Kvindernes internationale kampdag. Jeg har derfor fundet ni bøger frem, der alle er skrevet af markante kvindelige forfattere. I min jagt rundt i bogreolen fandt jeg et utal af gode bøger af gode kvindelige forfattere. Jeg fandt dog også en del bøger af markante kvindeskikkelser, som jeg aldrig har fået læst, eller kvindelige forfattere, som jeg kun har læst lidt af. Deriblandt er Karen Blixen, Tove Ditlevsen, George Eliot, Alice Munro, Donna Tartt, Agatha Christie, Nella Larsen og Edith Wharton. De er alle kvinder, der er en stor del af litteraturhistorien, og jeg glæder mig til at begynde på eller videre udforske deres forfatterskaber.
 
De ni udvalgte bøger er nogle af mine favoritter skrevet af kvindelige forfattere, det er markante bøger i litteraturens historie, og bøger, som har formet mit liv som læser. Der er bøger fra min barndom og bøger, jeg stiftede bekendtskab med i løbet af min uddannelse. Der er både bøger med kvindelige og mandlige protagonister, bøger med kærlighed i centrum, historier om familie og magi. Det, de har tilfælles, er, at de er skrevet af kvindelige forfattere, der virkelig har gjort stort indtryk på mig.
 
"Harry Potter and the Philosopher's Stone", af J.K. Rowling. Rowling formåede at gøre noget, som meget få har opnået. Hun skabte et univers, som blev nærmest ensbetydende med en hel generations læsning. Harry Potter har ændret mange liv, og bøgerne har været startskuddet til en passion for læsning for børn over hele verden.
 
"Det lille Hus i den store skov", af Laura Ingalls Wilder. Bøgerne om Laura  har været en stor del af min opvækst, bøgerne resulterede i mange skønne højtlæsningsstunder sammen med min mor, og jeg holder utrolig meget af bøgerne om familien Ingalls.
 
"The Waves", af Virginia Woolf. Det er svært at vælge et enkelt værk ud af Woolfs forfatterskab. Denne roman står dog helt tydeligt i min erindring, og den er intet mindre end fantastisk. På Kvindernes internationale kampdag skal dog også lige nævnes hendes essay "A Room of One's own", hvor Woolf bl.a. udforsker kvinders muligheder for at skrive. Det er et virkelig interessant værk, som man ikke må snyde sig selv for.
 
"Jammers Minde", af Leonora Christina. Denne selvbiografiske bog er skrevet i 1600tallet og er et af de mest markante og vigtigste værker fra denne periode i Danmark, selvom bogen faktisk først udkom i 1869. Leonora Christina skrev på bogen allerede imens, hun var fængslet i Blåtårn.
 
"Wuthering Heights", af Emily Brontë. En smuk og gotisk roman, der udforsker kærlighed, besættelse og had. En absolut klassiker.
 
"Sense and Sensibility", af Jane Austen. Austen er svær at komme udenom, når man ser på markante kvindelige forfattere. Hendes bøger har alle klassikerstatus og burde være på enhver læseliste.
 
"Billedhuggerens Datter", af Tove Jansson. Janssons bøger om Mumitroldene er kendt og elsket af børn og voksne over hele verden. Hendes bøger henvendt til voksne såsom denne er dog mindst lige så gode og stemningsfyldte. Denne omhandler hendes egen barndom.
 
"Frankenstein", af Mary Shelley. Endnu en gotisk klassiker, der udforsker menneskets natur, hvad man er villig til at gøre i videnskabens navn og konsekvenserne heraf.
 
"Jane Eyre", af Charlotte Brontë. Historien om en ung guvernante, der forelsker sig i den mystiske Rochester. Brontë søstrene står bag nogle af periodens største værker, der med deres gotik er utrolig spændende læsning.
 
Hvilke kvindelige forfattere hører til blandt jeres største læseoplevelser?