Bøgernes Univers

lørdag den 27. oktober 2018

Hvad køer ved om livet, af Rosamund Young

 
Hvad køer ved om livet, af Rosamund Young, udgivet i 2018 af forlaget Don Max (originalt udgivet på engelsk i 2003), 4/6 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget Don Max / Politikens Forlag)

Køer er kloge og følsomme dyr, dyr med personlighed. Rosamund Young bor på Kite's Nest Farm i England, og hun har hele livet arbejdet med kreaturer. I denne lille bog fortæller hun i form af små anekdoter om livet på en gård med masser af køer, får og høns. En bog fyldt med skønne historier krydret med facts og holdninger om, hvordan man bedst behandler sine dyr.
 
Rosamund Young har aldrig drømt om at blive forfatter, men hun er en dygtig fortæller, der smider om sig med anekdoter fra et langt liv på landet. Bogen blev til, da hun blev opfordret til at skrive sine små historier ned, og snart blev de udgivet. Mange af tankerne Young gør sig i bogen er nu blevet mere fremtrædende i den offentlige debat i forhold til økologi og dyrevelfærd, og derfor er bogen meget aktuel.
 
Young bruger ikke kun bogen til at fortælle "søde historier om køer", men hun har også et budskab om, hvordan man skal behandle sine kreaturer og dyr, hvordan man bør drive en gård. På Kite's Nest Farm går køerne i store indhegninger, hvor de kan græsse alt det de vil, og de er ikke presset ind i stalde året rundt. Der er altså også en smule politik i denne ellers letlæselige bog, og hvorfor ikke? Bogen er dog primært fyldt med anekdoter om køerne (og et par enkelte om får, grise og høns). Det er alt fra en tyr, der er lidt for vild med udstødningsgassen fra bilen til sammenhold mellem mødre og døtre, eller hvordan bedstemødre passer de små kalve, så de nybagte mødre også kan holde lidt fri.
 
Rosamund Young fortæller med kærlighed, varme og underfundig humor om køerne, hvordan de ligesom mennesker kan være kloge, dumme, opfindsomme, stolte eller hjælpsomme. Man kan ikke andet end grine (og græde lidt), når hun på charmerede vis udfolder køernes hverdag og fortæller om, hvordan en ko ofte forsøger at fortælle hende noget (det er sikkert noget mange dyreejere kan genkende, når et dyr vil én noget, og man skal afkode, hvad det er.) F.eks. finder hun ud af, at det er vigtigt at lytte, når en ko, der ellers aldrig beder om hjælp pludselig henvender sig.
 
Hvad køer ved om livet er en skøn læseoplevelse, som jeg ville ønske var længere. Nogle gange mangler jeg en smule uddybelse, men jeg elsker personligt også meget lange og detaljerede anekdoter. Desuden slutter bogen så brat, at man bare efterlades med lyst til mange flere historier. Så hvis Rosamund Young skulle have lyst til at kaste sig ud i at skrive flere historier om sine dyr, ville jeg helt sikker gerne læse med igen.

torsdag den 25. oktober 2018

Asymmetri, af Lisa Halliday

Asymmetri, af Lisa Halliday, udgivet i 2018 af Politikens Forlag, 5/6 stjerner (anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)

Mary-Alice Dodge (eller bare Alice) er en ung redaktionsassistent på et stort forlag på Manhattan. Et tilfældigt møde på gaden fører til, at Alice indleder et forhold til den meget ældre Ezra Blazer, en kendt, succesrig og prisvindende forfatter (dog mangler han lige Nobelprisen). Amar Ala Jaafari er tilbageholdt i lufthavnen i Heathrow. Han er amerikaner, har amerikansk pas, men irakisk baggrund. Men hvad binder de tre personers skæbner sammen?

Dette er Lisa Hallidays debutroman, hvilket nærmest ikke er til at forstå. Formen på romanen er så fuldendt og så gennemført, at det ikke er svært at se, hvorfor Asymmetri er blevet så stor en succes. Halliday tager fat på asymmetrien i vores hverdag og i verden generelt. Hvordan der er forskel på ung og gammel, rig og fattig, mand og kvinde og Vesten og Mellemøsten. Asymmetrien i hvordan goder er fordelt imellem os, og hvordan livet både kan indeholde kaos og stilhed.


I første del af romanen følger vi Alice og hendes forhold til Ezra. Selvom man følger Alice tæt, føler man alligevel, at man aldrig kommer helt ind under huden på hende. Første del er fortalt i tredje person, og måske er det derfor, at læseren ikke bliver lukket helt ind. Man står i stedet lidt på sidelinjen. Det står i stærk kontrast til anden del, hvor vi får fortalt Amar Ala Jaafaris historie, denne gang fortalt i første person. Han er strandet i Heathrow, hvor han mistænkeliggøres pga. sin irakiske baggrund, her er en kompakt historie, som foregår over en enkelt dag men dog med "flashbacks" til Amars opvækst. Tredje og sidste del er en transskribering af radioprogrammet Desert Island Discs, hvor Ezra Blazer fortæller om, hvilke stykker musik, han ville have med på en øde ø. Den sidste del fungerer som et sjovt lille påhæng til de to andre dele.
Bliver skæbnerne i denne roman så bundet sammen til sidst (eller undervejs)? Det skal her være en hemmelighed. Men bogen bærer på overraskelser, specielt hvis man fordyber sig i den. Lisa Halliday kræver nemlig også noget af os som læsere. Det her er ikke bare en hurtigt læst knaldroman, men et super godt skrevet værk, som både har en spænding men også en til tider nærmest kedsommelighed over sig, netop dette gør, at bogen er skøn at fordybe sig i. Det her er en bog, som man sagtens kan læse flere gange og hver gang opdage nye små finurligheder.
Jeg glæder mig lige nu meget til at se Lisa Halliday fortælle om sin roman på Bogforum.

mandag den 22. oktober 2018

Mitford Mordene - Mysteriet på Asthall Manor, af Jessica Fellowes


Mitford Mordene - Mysteriet på Asthall Manor, af Jessica Fellowes, udgivet i 2018 af Politikens Forlag, 4/6 stjerner (anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)

Louisa Cannon drømmer om et liv væk fra fattigdommen og en ond onkel, som præger hendes og hendes mors liv i London. Snart smiler lykken til hende, og hun bliver ansat som barnepige hos familien Mitford på Asthall Manor. Der er hele seks søstre, som hun skal tage sig af i samarbejde med en barnepige. Louisa bliver hurtigt gode venner med den sekstenårige Nancy. Snart hvirvles de dog ind i en mordgåde, da sygeplejersken Florence Nightingale Shore bliver myrdet ombord på toget til Hastings.

Jessica Fellowes har skrevet en glimrende kriminalroman, der har alt det, som man higer efter, hvis man er bare lidt vild med tv-serier som Downton Abbey, Miss Marple, Hercule Poirot eller Barnaby. Det er ægte engelsk kriminalhygge med et stænk af historisk elegance.
 
Den historiske baggrund for romanen er ret interessant, da de seks Mitford søstre faktisk er virkelige personer. Nancy Mitford blev f.eks. selv forfatter. At virkelighedens verden her blandes sammen med fiktionen gør sig også gældende i forhold til mysteriet om Florence Nightingale Shores død. Niecen til den kendte Florence Nightingale blev rent faktisk myrdet, og man fandt aldrig ud af, hvad der egentlig hændte hende i toget mod Hastings. Det er mysteriet om Shores død, der er udgangspunktet for kriminalgåden i Fellowes' roman.
 
Jessica Fellowes benytter sig af, hvad jeg nærmest vil kalde, det klassiske britiske detektivromantrick, hvor der pludselig skabes forbindelser mellem karakterne på kryds og tværs, f.eks. viser det sig snart, at Mitfordsøstrenes barnepige (Nanny) har en indirekte forbindelse til sygeplejersken, som kan have stor betydning for at løse gåden. Det samme gør sig gældende, da Louisa møder Guy Sullivan, der er en ung betjent ved jernbanepolitiet, han er også interesseret i at finde morderen, og sammen forsøger de at løse gåden.
 
Det er tydeligt, at Jessica Fellowes har beskæftiget sig meget med at researche perioden (hun har f.eks. skrevet bøger om Downton Abbey). Således føler man virkelig, at man får et indtryk af tidsperioden lige efter Første Verdenskrig. Jeg glæder mig til at læse Fellowes' næste roman. Dette er nemlig  første roman i en serie af seks bøger, og Fellowes har allerede løftet sløret for, at vi i de kommende bøger igen vil møde både Louisa og Guy - og selvfølgelig søstrene Mitford, hvilket jeg ser meget frem til.

lørdag den 20. oktober 2018

Dewey's Read-a-thon oktober 2018


Så er det blevet tid til Dewey's Read-a-thon, og de næste 24 timer står i litteraturens tegn. Jeg glæder mig så meget til at dele mine oplevelser og mit læsedøgn med jer, og så ser jeg også frem til at følge med hos alle jer, der også deltager, så smid endelig en kommentar med, hvor man kan følge med i jeres læseoplevelser (blog, Instagram Twitter osv.). Udover opdateringer i dette blogindlæg, kan I også følge med i mit readathon på Twitter (@MetteMJ) og Instagram (The_Bookish_Universe).

Kl. 7.30 - Jeg er næsten lige stået op. Jeg skal nemlig lige en tur til loppemarked i Give, hvor jeg håber at finde et par gode bøger - de plejer altid at have mange skønne og billige bøger. Og så kan jeg heldigvis nå hjem til når readathon starter kl. 14.00.

Kl. 14.05 - Jeg blev lige lidt forsinket på vej hjem fra loppemarkedet, så starter med at læse nu. Min første bog er Alice in Wonderland - det er en genlæsning, men jeg har lige fået den fineste, sødeste og mest lyserøde udgave i fødselsdagsgave. Så nu skal den altså lige læses igen.

Kl. 15.55 - Jeg er lige blevet færdig med Alice in Wonderland, og skal nu i gang med dagens anden bog. Så nu vil jeg give mig i kast med anden del af Lykke-Per. Jeg læste første del færdig i går, så efter en lille pause fra Henrik Pontoppidans spændende klassiker, vil jeg atter dykke ned i Pers historie.

18.35 - Jeg holder lige en lille pause fra Lykke-Per for at hvile øjnene lidt og måske få lidt aftensmad. Så kan jeg også lige holde mig lidt opdateret på, hvad alle andre får læst.

19.30 - Så læser jeg videre om Per. Dejligt lige at have haft en pause, spiste mens jeg lige så et afsnit af Once upon a time (det er da lidt bogagtigt). Har aldrig fået set den serie, men er nu i gang med anden sæson.

22.32 - Jeg har lagt Lykke-Per lidt væk. Nu vil jeg i stedet slappe lidt af med Harry Potter and the Prisoner of Azkaban som lydbog med skønne Stephen Frys behagelige stemme. Tror ikke jeg får læst mere i aften og bliver ikke oppe i nat. Så jeg vil i stedet bare høre lydbog resten af aftenen.

01.30 - Jeg har læst lidt i Lykke-Per igen, men lægger nu bogen væk og går i seng. Det har været en dejlig dag, men nu er øjnene altså trætte.

08.30 - Så er jeg i gang igen. Jeg har valgt at tage en pause i Lykke-Per indtil jeg er lidt mere frisk. Så i stedet har jeg snuppet Patrick Ness' More than this Jeg har lige kigget lidt rundt omkring og kan heldigvis se, at det ikke bare er mig, der ikke er blevet oppe hele natten.

11.58 - Så blev jeg færdig med Patrick Ness. Så går jeg i gang med lidt noveller og småbøger. Jeg starter med Virginia Woolf og The Lady in the Looking-Glass.

14.00 - Så sluttede årets readathon. Jeg fik læst 1015 sider og hørt lidt lydbog, så det er da ganske godt. Det har været så hyggeligt at deltage og følge med i, hvad alle andre læsere brugte deres 24 timer på. Jeg håber at kunne være med næste gang.

torsdag den 18. oktober 2018

Nye bøger til bogreolen #4 - Monty Python




Kender I det, når man går og venter spændt på en bogpakke? Jeg har længe gået og ventet på, at posten kom med denne, jeg har nemlig haft den forudbestilt i umindelige tider. Og endelig er den her! Eric Idles nye biografi - Always look on the bright side of life - A sortabiography. Hos Waterstones kunne man forudbestille den i en signeret udgave, og det var det, der lokkede. Faktisk kom jeg, som man kan se ovenfor, til at forudbestille to bøger på samme tid, begge skrevet af medlemmer af Monty Python. Den anden bog, som jeg modtog for et par uger siden, er Michael Palins Erebus - The Story of a ship, som også er signeret. Jeg elsker Monty Python, og kunne derfor ikke dy mig, da jeg opdagede, at man kunne få fat i signerede udgaver af bøgerne (nogle gange er jeg ekstra glad for at få nyhedsmails fra Waterstones). Jeg var faktisk så glad, da jeg havde forudbestilt dem, at jeg genså Monty Python and The Holy Grail (og måske lidt irriterende gik og sagde Ni! til folk omkring mig). Nu glæder jeg mig bare helt vildt til at læse bøgerne!
 

onsdag den 17. oktober 2018

Nye bøger til bogreolen #5 - Fødselsdagsgaver


I sidste uge fyldte jeg 28, og blandt gaverne fra min familie var der (selvfølgelig) en del bøger.

Wordsworth Collector's Editions er en ny serie af børnebøger, der er udgivet af Wordsworth Editions (det er også dem, der udgiver de billige sorte paperbacks med klassikere). De koster vist 129kr. stk. og så er de simpelthen så fine. De er lækre at røre ved, og så er coverillustrationerne af Clarie Shorrock både yndige og helt vildt søde. Jeg er specielt vild med Alice in Wonderland og The Jungle Book, men de har alle et eller andet over sig. Jeg fik hele fire af dem fra forskellige familiemedlemmer, ja faktisk fik jeg Alice in Wonderland af min kat (tror nu vist det var min mor, der købte den - og nej vi plejer ikke at give gaver) - den så nu ikke, at jeg pakkede den op, for den var travlt beskæftiget med gavebåndet... Der findes rigtig mange af de børnebogsklassikerne i denne serie f.eks. også The Little Prince, Peter Pan og Little Women. Håber på at få fingre i den komplette samling på et tidspunkt, for de pynter så fint i reolen, og så er det nogle skønne historier.

The Tales of Beedle the Bard, af J.K. Rowling illustreret af Chris Riddell fik jeg af mine forældre. Jeg elsker Chris Riddells streg, og blev så glad, da jeg hørte om denne bog, så den var selvfølgelig at finde på min ønskeseddel, og jeg blev så glad, da jeg så den smukke bog under gaveindpakningen. Den er simpelthen så flot! Nu ville jeg lidt ønske, at han også skulle illustrere Harry Potter (og ja ved godt de er i gang med Jim Kays (også smukke) udgaver, men Chris Riddell kan bare et eller andet helt specielt! Glæder mig til at læse de finurlige troldmandshistorier igen - nu med Riddells fine tegninger som baggrund.

tirsdag den 9. oktober 2018

Blomstrende syrener, af Martha Hall Kelly

 
Blomstrende syrener, af Martha Hall Kelly, udgivet i 2018 af forlaget Hr. Ferdinand, 5/6 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand / Politikens Forlag)

Blomstrende Syrener er fortællingen om en række kvindeskæbner i tiden under og efter Anden Verdenskrig. Caroline Ferriday, en tidligere skuespillerinde på Broadway, arbejder i 1939 frivilligt på det franske konsulat i New York, hvor hun hjælper nødstedte franskmænd og børn, da hun møder den flotte Paul og forelsker sig. Den 16-årige Kasia Kuzmericks liv ændres markant, da Polen bliver besat af Tyskland, forelskelsen i Pietrik får hende snart involveret i den polske modstandsbevægelse, men det vil vise sig at få uhyggelige konsekvenser for den unge pige og hendes familie. Herta Oberheuser læser medicin i Düsseldorf, men i det nazistiske Tyskland er det svært at være kvindelig læge, også selvom både en selv og ens familie er nazister. Da Herta ser, at de annoncerer efter læger til genopdragelseslejeren Ravensbrück tager hun afsted. Snart krydser de tre kvinders skæbner hinanden - på godt og ondt.

Martha Hall Kellys roman er baseret på virkelige begivenheder før, under og efter Anden Verdenskrig. I Blomstrende Syrener følger læseren på skift Caroline, Kasia og Herta, hvilket giver et nuanceret indblik i, hvad man vel kan kalde, begge sider af historien. Både Caroline Ferriday og Herta Oberheuser er virkelige personer, mens Kasia og hendes søster Zuzanna er baseret på nogle af de kvinder, der endte i Ravensbrück. Romanen er baseret på dybdegående research, og det skinner helt klart igennem.

Blomstrende Syrener er en barsk historie om, hvad der skete i de såkaldte genopdragelseslejre i bl.a. det nazistiske Tyskland. Ravensbrück var en lejr udelukkende for kvinder, hvor lægerne i lejren ikke kun stod for udryddelse af de "indsatte" men også eksperimenterede på dem - det er uhyggelig læsning, for Martha Hall Kelly lægger bestemt ikke fingrene imellem, og man skal altså ikke lade sig narre af bogens smukke ydre! Til tider havde jeg mest lyst til at tage en pause fra de grufulde scener.

MEN - Det er svært at lægge denne bog fra sig, når man først er begyndt. Da man skifter synsvinkel for hvert kapitel, sluttes der ofte med en cliffhanger, så man er tvunget til at læse videre (og jeg skal da indrømme, at jeg et par gange lige måtte bladre lidt frem for lige at se, hvad der var på færde - det er ellers noget, jeg aldrig gør!). De skiftende synsvinkler giver samtidig nogle gevaldige sceneskift fra hverdagen i den uhyggelige lejr til high society fester i Carolines New York. Sceneskiftene er dog mesterligt udført, og hver fortæller har sin egen stemme.
 
Blomstrende Syrener er en spændende og rørende læseoplevelse, og den tager læseren helt tæt på de grusomheder, der skete under Anden Verdenskrig. Romanen formår at holde fokus på kvindernes historie, og mænd er kun med som bifigurer, hvilket egentlig er meget interessant i en krigsfortælling. Det er tre stærke kvinder, som man her møder, og det er svært ikke at blive stærkt involveret i deres historie. Martha Hall Kelly har i hvert fald givet mig lyst til at læse meget mere om Caroline Ferriday og Ravensbrück.

mandag den 1. oktober 2018

Skytsenglen, af Arto Halonen og Kevin Frazier

 
Skytsenglen, af Arto Halonen og Kevin Frazier, udgivet 2018 af forlaget Hr. Ferdinand, 3/6 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand / Politikens Forlag)


Romanen er udgivet i forbindelse med filmen af samme navn, der er skrevet og instrueret af Arto Halonen. Filmen har skuespillere som Pilou Asbæk, Josh Lucas og Cyron Melville på rollelisten.

Skytsenglen tager udgangspunkt i virkelighedens verden. Den 29. marts 1951 begår Palle Wischmann Hardrup et bevæbnet røveri mod Landmandsbanken på Nørrebro, noget går galt, og to bankansatte bliver dræbt, røveren stikker af, men bliver hurtigt fanget. Men alt er måske ikke, hvad det giver sig ud for at være. Den unge mand virker upåvirket af hændelsen, han har tilsyneladende været under hypnose. Snart hvirvles Kriminalbetjent Anders Olsen ind i en uhyggelig efterforskning, der bringer ham på sporet af Bjørn Schouw Nielsen - Palles tidligere cellekammerat.

Halonen og Fraziers roman er et spændende indblik i, hvad der skete (og kan være sket) under og efter bankrøveriet i 1951. De har formået af skrive en spændende roman, der inddrager interessante iagttagelser om Anden Verdenskrig og efterspillet for de danskere, der befandt sig på tyskernes side, da krigen sluttede - også indenfor politiets egne rækker. Både Hardrup og Schouw Nielsen var involveret i arbejde på tysk side under krigen.
 
Det er ikke svært at se, at denne bog er skrevet samtidig med filmmanuskriptet, da historien foregår meget inddelt i scener. Det gav i hvert fald også mig lyst til at se filmen da Halonen og Frazier har formået at skrive en utrolig uhyggelig "bad guy" i skikkelse af Schouw Nielsen, hver gang han optræder i bogen er det, så det løber en koldt ned af ryggen, og det kunne være spændende at se, om skuespilleren formår at skabe den samme stemning.
 
Skytsenglen er ikke banebrydende, men den er en hurtigt læst og spændende psykologisk thriller eller krimi, som vil gøre sig godt som (u)hyggelig efterårslæsning. Som læser følger vi kriminalbetjent Anders Olsens jagt på sandheden og hans liv på hjemmefronten, hvor forholdet til konen, Marie, langsomt smuldrer. Anders er præget af fortiden og hans fars død, og læseren lider med ham, da hans kone, Marie, fascineres mere og mere af hypnosen. Og det bliver snart svært både for Anders og for læseren at vide præcis, hvem man kan stole på.
 
Hvis man leder efter en spændende psykologisk thriller/krimi, og man samtidig interesserer sig for danmarkshistorie, så er denne bog et godt bud!