Bøgernes Univers

torsdag den 22. april 2021

Hvis vi ikke taler om det, af Leonora Christina Skov


Hvis vi ikke taler om det, af Leonora Christina Skov, udgivet 2021 af Politikens Forlag, 6/6 stjerner (Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)


I januar 2018 udkommer Leonora Christina Skovs selvbiografiske roman Den der lever stille, og med ét sker der noget, for første gang står hun bag en vaskeægte bestseller. Leonora beslutter sig for at skrive en efterfølger Hvis vi ikke taler om det, en bog, der skal handle om at blive forfatter, om rejsen hen til udgivelsen af Den der lever stille og en fortælling om noget af det, der dengang forblev usagt.

Hvis vi ikke taler om det er historien om en forfatters tilblivelse eller i hvert fald en forfatters vej til succes, for Leonora Christina Skov er født som forfatter, det er hendes skæbne - hendes kald. En undersøgelse for nogle år siden viste, at en tredjedel af danskerne drømmer om at skrive og udgive en bog, men måske får mange et andet syn på forfatterdrømmen, når de læser Leonora Christina Skovs roman. Det er tydeligt, at forfatterdrømmen hverken har været eller på trods af den kæmpestore succes er blevet en dans på roser. Det er i stedet en kamp - Fra den første udgivelse, hvor pengene er helt utroligt små og en MeToo-oplevelse kaster skygger over drømmen til senere at skrive en bog, hvor man frygter for at blive skyld i sin fars potentielle selvmord (der heldigvis aldrig sker) og endelig at stå med en stor succes og gennemføre en foredragsturné, mens ens krop begynder at svigte.

Romanen har flere spor. Der er et gennemgående nutidsspor, hvor Leonora er på turné med sin bestseller, hvor der arbejdes på at skabe en filmudgave af Den der lever stille, og hvor Leonora kaster sig ud i spændende nye samarbejder, der bl.a. resulterer i en musikudgivelse. Vi følger naturligvis også tilblivelsen af denne roman. Samtidig får vi historier fra barndommen i Helsinge, hvor man atter chokeres over forældrenes svigt, og denne gang kommer vi også endnu tættere på den unge Christina Skov (før hun blev Leonora), der oplever mobning både på egen krop og fra sidelinjen. Da Den der lever stille udkom, vakte den genklang hos mange læsere, noget Leonora Christina Skov selv fortæller, at hun blev dybt overrasket over. Denne gang tror jeg, at der atter vil være mange, der kan genkende sig selv i hendes fortælling om bl.a. mobning, enten fordi de selv har oplevet mobning eller har set til, mens andre blev mobbet. Mange kvinder vil nok også (desværre) nikke genkendende til oplevelser, hvor mænd går over grænsen og, hvor kvinder forventes at være på en bestemt måde. Her er det desuden bare skønt at læse om Leonora Christina Skovs oplevelser i det feministiske miljø i København.

Jeg læste romanen på én dag, og jeg kunne virkelig ikke lægge den fra mig. Leonora Christina Skov skriver formidabelt. Hendes evne til at koble historierne fra barndommen, ungdommen og nutiden sammen til endnu en utroligt rørende og ærlig roman er imponerende. Det er et hudløst ærligt portræt af både Leonora selv og af bl.a. forlagsbranchen.

Hvis vi ikke taler om det er endnu et pletskud fra Leonora Christina Skov. Undervejs i læsningen, sad jeg både og kluklo, fik lyst til at ryste arrigt på hovedet og blev dybt rørt. Det her er en roman om at finde sin plads her i verden, at møde mennesker på sin vej, som endelig ser én og at udnytte sit potentiale på trods af modgang.

søndag den 21. marts 2021

World Poetry Day 2021



I dag er det World Poetry Day, en dag hvor lyrikken fejres over hele verden. Jeg er ikke selv nogen haj til digte, og jeg må indrømme, at det er meget sjældent, at jeg læser lyrik. Jeg har dog digtsamlinger stående i bogreolen - både nogle, der er læst, og nogle, der stadig venter.

Det var især på Litteraturvidenskab, at jeg endelig stiftede bekendtskab med lyrik, som virkelig sagde mig noget, og som fascinerede mig. Sommerfugledalen af Inger Christensen står stadig lysende i min erindring som en åbenbaring af, hvad lyrik kan. Den er noget helt specielt, og jeg elsker min smukke lærredsindbundne udgave, som Gyldendal udgav for et par år siden. På studiet var jeg også fascineret af Charles Baudelaires Les Fleurs du mal og digterne fra den engelske romantik såsom Wordsworth, Coleridge, Byron og Keats. Jeg har naturligvis også læst Shakespeares sonetter, som er utroligt smukke - jeg er jo lidt af en Shakespearenørd, så de er jo ikke til at komme udenom...

I dag har jeg placeret mig i sofaen med den fine samling af udvalgte digte af Tove Ditlevsens Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø. Jeg må jo desværre indrømme, at jeg faktisk aldrig rigtig har fået begyndt på Ditlevsens forfatterskab, selvom jeg har en del af hendes bøger stående i reolen. Så hvorfor ikke starte med nogle digte, nu dagen inviterer til lyriklæsning?!

Fejrer du World Book Day?


mandag den 8. marts 2021

Rodham, af Curtis Sittenfeld


Rodham, af Curtis Sittenfeld, udgivet 2020, Politikens Forlag, 5/6 stjerner (Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)


Hillary Rodham er en ung og dygtig jurastuderende, da hun møder den pæne og charmerende Bill Clinton. Hun forelsker sig i manden, der allerede har planlagt vejen til Det Hvide Hus. Historien lyder bekendt, men hvad var der egentlig sket, hvis Hillary Rodham aldrig blev Hillary Clinton?

Curtis Sittenfeld tager læseren med på ét langt tankeeksperiment - hvad nu, hvis Hillary Rodham aldrig giftede sig med Bill Clinton? Ville det have ændret USAs historie markant? Sittenfeld svar er "Ja!". Rodham er en virkelig velskrevet roman, og man føler, at man kommer helt ind under huden på Hillary Rodham, ja man glemmer nærmest også, at det, man sidder med i hænderne, ikke er Hillarys egen biografi, men at det er et stykke fiktion. En verden, der ligner vores så utrolig meget, og en historie, som vi synes at kende så godt, men som alligevel tager en drejning, så den forandres til noget helt andet.

Jeg var fra starten rigtig fascineret af præmissen for bogen: at man tager en så kendt person og en så kendt historie og giver den et markant twist. Vi kender alle Hillarys tid som USA's førstedame, hvor Bill Clintons utroskab kom i fokus. Vi har også alle fulgt hendes kamp for at blive præsident, hvor mange af os så målløse til, da hun tabte. Sittenfeld udforsker, hvordan historien kunne have set ud, hvis den fortælling, vi kender så godt, havde taget en anden drejning. Sittenfeld tager kontrol over historien, og hun gør det på en så overbevisende måde, at man som læser næsten bliver i tvivl om, hvordan begivenhederne egentlig fandt sted. Det føles på en måde også grænseoverskridende, når Sittenfeld med Hillary som sin fortæller inviterer læseren helt med ind i soveværelset sammen med Bill Clinton, for historien føles så sand, at man lige skal huske, at der er tale om skønlitteratur og ikke en udleverende biografi. Det her er ikke bare en politisk fortælling men en vedkommende og personlig historie om en kvinde, som mange troede skulle blive USAs første kvindelige præsident, den fortæller om Hillarys opvækst og familie og om, hvad det vil sige, at være en stærk kvinde. Rodham byder dog også på en masse spændende politiske intriger og et spændende indblik i, hvordan USAs politiske system og valg er skruet sammen.

Det her er bestemt ikke en spændingsroman eller en politisk thriller, men det betyder ikke, at romanen ikke er spændende, og jeg kunne ikke lægge bogen fra mig, specielt de sidste cirka 100 sider fløj afsted.

Læs den, hvis du også er fascineret af stærke kvinder, politik og nysgerrig på, hvor store betydninger vores valg i livet kan få.

lørdag den 23. januar 2021

Teater hjemme i sofaen #2 - Teater live d. 23. januar



I aften har Aalborg Teater skabt en fantastisk mulighed for alle, der savner at gå i teatret. De livestreamer premieren på deres nye forestilling Tine. Forestillingen er baseret på Herman Bangs roman af samme navn. Alle kan se med helt gratis fra kl. 18.40, hvor der er optakt - tæppet går kl. 19.00.

Jeg læste Tine i gymnasiet, hvor vi også så filmen fra 1964 med Lone Hertz i titelrollen. Det var mit første møde med Herman Bang, og jeg blev ekstremt fascineret af hans sprog og måde at fortælle historier på. Hans evne til at skildre mennesker og deres følelsesliv er intet mindre end fantastisk. Tine handler om en ung kvinde, der er i huset hos skovrideren på Als. Her har hun et godt og venskabeligt forhold med fruen i huset, men Tine er ulykkeligt og dybt forelsket i skovrideren. Og den forbudte kærlighed bliver snart sat i et grusomt perspektiv af krigen, som bryder ud. Vi befinder os nemlig i 1864.

Du kan finde mere info om Aalborg Teaters forestilling og livestream her.

I december skrev jeg om, at National Theatre i England har skabt en ny streamingplatform, hvor man kan se teater hjemme fra stuen, så har du mere lyst til teater, kan du læse videre her.