Bøgernes Univers

mandag den 18. november 2013

Min tid i gule sokker, af Per Kuskner og Morten Grunwald


"Min tid i gule sokker", af Morten Grunwald og Per Kuskner, udgivet i 2013, forlaget People's Press, 4/5 stjerner
Anmeldereksemplar fra People's Press
 
Morten Grunwald er en del af den nok mest elskede filmserie i Danmark; Olsen Banden. "Min tid i gule sokker" er fortællingen om, hvordan Olsen Banden filmene blev til og om menneskene bag. Bogen starter lige inden den første Olsen Banden film bliver produceret i 1968, og den tager sin slutning efter fortællingen om den sidste film, der blev produceret i 1998. Bogen giver et helt specielt indblik i Olsen Bandens fantastiske univers, fortalt af Morten Grunwald og nedskrevet af Per Kuskner. Den er fyldt med anekdoter og fakta om filmene og et væld af fantastiske billeder.
 
"Han var ikke tynget af store intellektuelle, akademiske overvejelser, ham Benny. Han "dansede" som regel veloplagt af sted uden at bekymre sig om noget. Det gjorde ham dog ikke mindre interessant i mine øjne."  
 

"Min tid i gule sokker" er en bog, som enhver, der holder af filmene om Olsen Banden, vil elske! Bogen er bygget op kronologisk, hvert kapitel fortæller om hver sin film, og hvert kapitel introduceres med et referat af filmens handling, hvorefter kapitlerne bygges op af Morten Grunwalds humoristiske anekdoter, der handler om alt fra småskænderier mellem Poul Reichhardt og Poul Bundgaard, til nærdødsoplevelser for både kamerafolk og skuespillere, når stunts, som Balling og Bahs planlagde, ikke altid gik helt som forventet. Der fortælles f.eks. om et tog, der løb løbsk med Grunwald ombord og en kameramand på skinnerne. Der fortælles om alle filmene og en stor del af de medvirkende skuespillere; Axel Strøbye, Poul Reichhardt, Jesper Langberg, Bjørn Watt-Boolsen, Ove Verner Hansen, Kirsten Walther og mange mange flere inddrages, når Grunwald fortæller om livet med Olsen Banden.
 
De 13 første Olsen Banden film blev filmet i løbet af somrene fra 1968 til 1982 , og fortællingerne om, hvordan filmene nærmest fungerede som en ferie for de medvirkende, er både sjove og hjertevarmende. Udover at fortælle om Olsen Banden fortæller Grunwald også om sine år i rollen som teaterdirektør på teatret Bristol, her medvirkede Ove Sprogøe mange gange, og Poul Bundgaard en enkelt gang. I bogen er der bl.a. nogle flotte billeder fra en opsætning af Samuel Becketts "Slutspil", hvor de tre Olsen Banden medlemmer alle spillede med. Det er spændende også at høre om det, der foregik udenfor produktionen af Olsen Banden, for de tre hovedrolleindehavere havde jo travle liv hele året rundt med revy, teater og film. Og bogen viser da også, hvor forskellige verdner det var når Olsen Banden skulle produceres i forhold til Grunwalds Bristol teater med moderne amerikanske dramaer.
 
Bogen er hurtigt læst, for der er utrolig mange billeder, og til tider har de desværre den effekt, at teksten bliver lidt rodet at læse. Det skal dog siges, at billederne er utrolig flotte, de er taget af Rolf Konow. Mange af dem er billeder, som jeg ikke tidligere havde set. Der er billeder bag om kameraet, f.eks. af Grunwald, Sprogøe og Bundgaard på gaderne i Paris, mens de stadig er i kostume. Samtidig er der også et væld af billeder taget "foran" kameraet, hvor man kan se den berygtede bande i aktion. Man ville ønske, at bogen var længere, så der havde været endnu flere sjove og spændende anekdoter.
Udover de mange imponerende billeder, har Per Kuskner formået at skrive bogen, så man kan høre Morten Grunwald fortælle, og det er virkelig flot fanget. Den er skrevet med rigtig megen humor, men fortællingen om den sidste film i rækken var rørende. Det var en film, der blev til på trods af mange store udfordringer, for mens den sidste film blev til, døde Poul Bundgaard, og dette satte sine spor på produktionen. Den sidste film blev enden på Olsen Banden, og der blev sat et punktum for en af de mest succesfulde filmserier i Danmark nogensinde.
 
"Var der noget, som var fælles for os tre, så var det, at vi arbejdede intuitivt, og vidste instinktivt, hvad der stod i vores rolle. Vi diskuterede aldrig manuskriptet. Ikke engang i sminkerummet. Vi var der bare på første optagedag på Nordisk Film og kørte løs."  
 

Jeg nød at læse "Min tid i gule sokker", for jeg er ligesom de fleste vokset op med Olsen Banden filmene i TV, og det er noget helt specielt at lære mere om produktionen af de mange film. Grunwald fortæller om mange dele af skabelsen af filmene, der er bl.a. historier om Bahs' flotte kulisser, f.eks. hvordan han fik lavet det store rådhus-ur, eller hvordan Balling og Bahs inkorporerede små henvisninger til film med bl.a. Charlie Chaplin. Bogen giver derfor et helstøbt billede af skabelsen af de 14 film.

"Min tid i gule sokker" giver et spændende indblik i ikke bare Grunwalds tid i gule sokker, men også Bundgaards tid med jordemodertasken under armen, Ove Sprogøes tid med bowlerhat og en epoke i dansk filmhistorie.
 
 
 

2 kommentarer: