Bøgernes Univers

søndag den 28. februar 2016

The Academy Awards - Fra bøger til film


I aften er det tid til årets Oscar-uddeling, jeg skal traditionen tro sidde hele natten foran tv'et og følge med. Jeg glæder mig hvert år som et lille barn til at se de smukke kjoler (og forhåbentlig fede jakkesæt), høre takketalerne og bare følge med i denne fejring af film. Jeg var 13, da jeg så min første Oscar-uddeling. Det var dengang Lord of the Rings: Return of the King vandt, hvilket var en helt perfekt afslutning på min Oscar-oplevelse, for jeg var (og er) kæmpe Ringenes Herre fan. Jeg har altid været en stor film-nørd, og er der et sted, hvor min kærlighed til film og min kærlighed til bøger forenes, så er det, når en god bog bliver til en god film. Derfor har jeg i anledningen af Oscar-uddelingen fundet nogle af mine  favoritter frem, når det kommer til filmatiserede bøger.

"Romeo and Juliet", af William Shakespeare. Filmen er instrueret af Franco Zeffirelli, den vandt to Oscars og var også nomineret til prisen for 'Bedste Film' i 1968. Det er en skøn film, som man bestemt ikke må snyde sig selv for, hvis man godt kan lide en god gammeldags filmklassiker eller bare synes om Shakespeare. Dramaet er jo en klassiker, en af de mest kendte kærlighedshistorier, der findes. Derudover blev filmen "Romeo + Juliet" instrueret af Baz Luhrman i 1997 nomineret til en enkelt Oscar - også en skøn film.

"Extremely Loud and Incredibly Close", af Jonathan Safran Foer. Filmen er instrueret Stephen Daldry, og den var bl.a. nomineret til en Oscar for 'Bedste Film' i 2012. Jeg nød bogen meget mere end filmen, der dog havde nogle fantastiske scener.

"The English Patient", af Michael Ondaatje. Filmen er instrueret af Anthony Minghella, og den vandt i 1997 9 Oscars, deriblandt prisen for 'Bedste Film', Juliette Binoche vandt for prisen for 'Bedste kvindelige birolle', mens Ralph Fiennes var nomineret til prisen for 'Bedste mandlige hovedrolle'. Bogen er en helt fantastisk sanselig oplevelse, og filmen fortolker netop dette på fineste vis.

"Sense and Sensibility", af Jane Austen. Filmen er instrueret Ang Lee. I 1996 vandt Emma Thompson en Oscar for 'Bedste manuskript', mens både hun og Kate Winslet var nomineret for deres roller som Elinor og Marianne. Filmen byder også på en helt fantastisk Alan Rickman som Colonel Brandon. Austens roman er en af mine yndlings bøger, men jeg så faktisk filmen, inden jeg læste bogen, og jeg er mindst lige så begejstret for filmen som for bogen.

"The Invention of Hugo Cabret", af Brian Selznick kom i filmudgaven til at hedde "Hugo" og er instrueret af Martin Scorsese. Filmen blev i 2012 nomineret til hele 11 Oscars, og den vandt 5. Bogen egner sig virkelig godt til en filmatisering, den handler om filmkunsten og er bygget nærmest filmisk op. Skøn bog og skøn film.

"Atonement", af Ian McEwan. Filmen er instrueret af Joe Wright, den vandt en Oscar i 2008 for 'Bedste musik', og den var nomineret i yderligere seks kategorier bl.a. var Saoirse Ronan nomineret til prisen for 'Bedste kvindelige birolle', og hun er jo nomineret igen i år for sin rolle i "Brooklyn". "Atonement" er min absolutte yndlings roman, og jeg var utrolig glad, da jeg så filmen, for den levede helt op til forventningerne, og jeg er stadig lidt utilfreds med, at James McAvoy ikke blev nomineret.

"Hamlet", af William Shakespeare. Filmen er instrueret af Kenneth Branagh, og den var i 1997 nomineret til fire Oscars heriblandt for bedste manuskript. Filmatiseringen instrueret af Laurence Olivier vandt i 1949 fire Oscars heriblandt prisen for 'Bedste film' og Laurence Olivier vandt for sin rolle som Hamlet. Begge film er gode, jeg holder dog mest af Branaghs udgave, hvor et væld af fantastiske skuespillere er med. Hamlet er mit absolutte yndlingsdrama, og jeg kan godt lide, at filmatiseringerne er så tro mod Shakespeares tekst.

"The Lord of the Rings", af J.R.R. Tolkien. Filmene er instrueret af Peter Jackson. Trilogien: "The Fellowship of the Ring", "The Two Towers" og "Return of the King" modtog i alt 30 nomineringer, og filmene vandt 17 Oscars i 2002, 2003 og 2004. Jeg fik bøgerne læst højt af min mor, men jeg holder egentlig langt mere af filmene end bøgerne, som jeg synes er en smule langtrukne.

Det er altid fantastisk, når en bog, man holder af, bliver til en virkelig god film: Når man endelig får lov til at se personerne, man forestillede sig, da man læste bogen, komme til live på det store lærred. Eller når man bliver nødt til at læse bogen bag en film, man lige har set, fordi den var så god. Jeg elsker det samspil, der er mellem bøger og film, når man kan se ordene på siderne af bøgerne komme til live i filmens verden. Selvom filmatiseringer både kan være skønne og skuffende, så er det alligevel altid skønt at se en fortolkning af en historie, som man holder meget af.
 
Sidder I klar foran tv'et i aften, når Oscar-showet ruller over skærmen?

4 kommentarer:

  1. Hvor er det dejligt at du har så kærligt et forhold til filmatiserede bøger! Selv føler jeg altid, at jeg er bogen utro på en eller anden sær måde - for sæt nu, at jeg bedre kan lide filmen. Jeg kan blive mærkeligt tøsefornærmet, når en instruktør ikke har set min yndlingskarakter på samme måde som jeg, eller når detaljer udelades. Af samme grund har jeg endnu ikke set filmatiseringen af Det Gyldne Kompas, som er min yndlingsbog. Det er vidst i virkeligheden lidt skørt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh lige med det Gyldne kompas er der også så mange, der siger, at de var vildt skuffede. Jeg har ikke læst bøgerne endnu, men har dog set filmen :)

      Slet
  2. Åh, Oscars sger mig nada - men et LOTR film-arathon med lakrids og rigeligt kaffe må snart ske :D
    - Anne, www.venterpaavin.blogspot.dk

    SvarSlet