tirsdag den 10. december 2013

Udstilling med Jesper Christiansen på Brandts i Odense

Bakkeparti i Valby malet af Jesper Christiansen, Foto: Brandts

Et helt fantastisk kursus om stedet, stedsfænomenologi og stedets betydning for og i litteraturen blev afsluttet med en minirundvisning på Brandts i udstillingen af Jesper Christiansens malerier; en helt fantastisk oplevelse. På kurset læste vi bl.a. Marcel Proust og Virginia Woolf, og da Christiansen har malet en hel serie billeder dedikeret til Virginia Woolf og til afsnittet ”Time Passes” i ”To the Lighthouse” var hans malerier altså en direkte parallel til vores læsning. Nogle smukke malerier blev analyseret og studeret af en gruppe på os ni personer, og det var sådan en dejlig oplevelse at se på billedene i fællesskab, for alle kom med hver deres små iagttagelser af detaljer i de mange malerier.

Go Back hedder udstillingen med over 100 værker af Jesper Christiansen. Og han går netop tilbage, for malerierne spænder fra hans tidligere værker frem til i dag. Det eneste jeg personligt kendte til Jesper Christiansen inden denne udstilling var hans smukke vægmaleri på Amalienborg i Kronprinseparrets palæ, og jeg har også glædet mig til at se mere af hans værker.

Det skal nævnes at Jesper Christiansens malerier udmærker sig ved at de er malet lag på lag på lag, hvilket betyder, at små dele, som han senere har opgivet, stadig er malet eller tegnet med kridt på lærredet, og man derfor kan se store dele af hans proces, mens man studerer det færdige maleri. Det var næsten uhyggeligt at se på Christiansens malerier i forlængelse af vores kursus, for der var så mange paralleller og sådan en stor mængde intertekstualitet, som vi kunne gribe fat i og perspektivere til vores undervisning. En helt speciel oplevelse! Det er sjældent jeg bliver vildt begejstret for en kunstner eller en kunstudstilling, men denne af Jesper Christiansen, som jeg nærmest ikke kendte i forvejen, har virkelig ramt noget i mig. Det er ikke bare utrolig morsomt at se på malerierne i forhold til sted og litteratur, men samtidig er det rigtig spændende at se på den proces, der ligger bag malerierne, og som man kan skimte i lagene af maling, men det er samtidig nogle helt utrolig smukke malerier, som man ville ønske, at man kunne have hængende på væggene i ens eget hjem.
 
Christiansens malerier viser en lang række trin i udviklingen af hans arbjede. I de tidligere år, er der flere abstrakte malerier, hvorefter han begynder at udforske akrylmaling, hvor han maler et væld af "stole-malerier"; malerier af stole, der samtidig udforsker perspektiv; f.eks. stole der smelter ind i andre stole i lange nærmest uendelige rækker. Herefter er der bl.a. en lang række malerier, hvor ord er i fokus. Her er den store baggrund for hvert maleri et ord, og oven på dette, er der malet en masse andre forskellige gloser, ord som "Batman", "Depression" og "Candyfloss" er at finde på disse malerier. Det er værker, som man længe kan stå og overveje betydningen bag, hvordan ordene spiller sammen, og hvordan de pludselig kan synes slet ingen sammenhæng at have, når man nu ellers stod og troede, at man endelig havde fundet meningen med det hele. Så er der malerier hvor et  hus' grundplan er malet ovenpå billeder af værelser eller landkort; nogle helt fantastiske billeder, der igen udfordrer tilskuerens opfattelse af perspektiv. Endelig kom vi til de malerier, som Christiansen har malet med Woolf i tankerne, disse malerier talte vi længe om, mens vi fandt flere og flere smukke detaljer, der gik igen fra billede til billede, en seng eller en lampe, der er i centrum det ene sted, mens de bare optræder som nærmest falmede skygger på det andet. Man kunne have brugt timer på at studere Christiansens malerier! Christiansens kunst er meget alsidig, og derfor er det endnu mere spændende at se denne udstilling; der er abstrakt kunst, en enkelt skulptur, blomster, bygninger og smukke scener, som Christiansen mesterligt har malet i løbet af hele sin kunstneriske karriere.
 
Jeg håber meget på at kunne se udstillingen igen, for man kunne slet ikke nå at suge alle indtrykkene til sig, der er alt for mange malerier til en enkelt tur.
 
Udstillingen kan ses på Brandts i Odense frem til d. 2. marts 2014.

2 kommentarer :

  1. Det var sådan en smuk udstilling - særligt det billede, som du også har brugt i indlægget her. Wauw. Jeg er så ked af, jeg blev nødt til at gå før. Var der mange andre spændende ting også, som jeg gik glip af?

    I hvert fald var det en enstående oplevelse - i et vidunderligt fag :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej du gik ikke glip af særlig meget, vi gik kort tid efter! :) Bare rolig ;)

      Ja det var et helt vidunderligt fag :D

      Slet