lørdag den 5. juli 2014

Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab, af Romain Puértolas

 
 
"Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab", af Romain Puértolas, udgivet i 2014 (org. udg. 2013), forlaget Rosinante, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Rosinante)
 
Fakiren Ajatashatru Lavash Patel er på en mission, han er rejst helt til Paris i sin søgen efter en IKEA filial, her skal han nemlig købe en sømseng på tilbud. Ajatashatru har ingen penge kun en falsk 100 euro seddel, som han har i en snor. Han har livet igennem svindlet ikke kun med penge som nu men også med alle sine fakirtricks; spiddet af svær, gaffel gennem tungen osv. Men i IKEAs cafeteria møder han en kvinde; Marie. Hun bliver den første i en række af mennesker, der får Ajatashatru til at tænke over sit liv. Selvom Ajatashatru allerede er ude på en lang rejse, bliver den dog hurtigt forlænget, for da han overnatter i IKEA, inden han skal have udleveret sin sømseng (den er ikke på lager) og kan flyve hjem igen, bliver han snart sendt ud på en helt ny og forunderlig færd.
 
"Det første ord, inderen Ajatashatru Lavash Patel udtalte ved sin ankomst til Frankrig, var et svensk ord. Hvad giver I mig?! »IKEA.« Det var faktisk det, han mumlede."

"Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab" af Romain Puértolas er en rigtig røverhistorie. Ajatashatru er måske en svindler, men man begynder hurtigt at føle for denne mand, der på sin rejse får øjnene mere og mere op for, at han har brug for at leve et mere retskaffent liv. Mesterligt fortalt af Puértolas får man indblik ikke bare i en hysterisk morsom historie om en til tider meget uheldig fakir men også et langt mere alvorligt indblik i en verden fyldt med illegale indvandrere og det system, der sender dem tilbage, hvorfra de kom (og nogle gange til helt andre steder).
Romain Puértolas' roman er et sprogligt mesterværk, der gør tykt grin med alle og enhver. Udtalelserne af Ajatashatrus navn giver da også gang på gang grund til at trække på smilebåndet, når han bliver kaldt alt fra "Atju" til "Lava Spatel". Denne roman er nemlig en bog, som virkelig får lattermusklerne i gang hos læseren. De mere eller mindre surrealistiske ting, som fakiren kommer ud for blandet med Puértolas fantastiske sprogblomster giver læseren masser at grine af. Puértolas' persongalleri er farverigt og ganske enkelt charmerende. Marie der gør et uudsletteligt indtryk på Ajatashatru, den illegale indvandrer Wirak, skuespillerinden Sophie, sigøjner taxichaufføren Gustave Palourde, som Ajatashatru snyder for 100 Euro, noget fakiren kommer til at fortryde og endelig ikke mindst chaufførens meget specielle familie, hvor konen f.eks. beslutter sig for at rejse iført en blomstret badekåbe, fordi det da helt sikkert er perfekt til en rejse til Spanien. Ajatashatru formår både at skabe venner og fjender på sin rejse, og det er specielt sidstnævnte, der danner grundlaget for de sjoveste situationer, når Ajatashatru f.eks. bliver jagtet ind i bagagesorteringen i lufthavnen. Det er ikke småting den indiske fakir kommer ud for.
 
"Eftersom Parco dei Principi Grand Hotel & Spa naturligvis var alt for dyrt for Ajaz-tar-sjat-på-det-tæp-når-du-lar-vaske-(din)-el-pat, hvis navn hun hurtigt havde lært at udtale helt rigtigt, havde hun inviteret ham til at overnatte i værelset ved siden af, nummer 605, som hendes agent havde reserveret sammen med en halv snes stykker mere, for at stjernen ikke skulle blive generet af nysgerrige fans."

Det er lang tid siden, jeg har hygget mig så meget med en roman som med denne, at den både er hysterisk morsom, men også bærer en underliggende meget mere alvorlig historie er befriende. Det er ikke kun en morsom historie, romanen har virkelig noget på hjerte. For gennem denne morsomme roman formår Puértolas at fremstille et detaljeret billede af de farer, som lurer, når mennesker illegalt forsøger at få del i en rosenrød drøm om et bedre liv i Europa.
"Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et IKEA skab" er perfekt til læsning i sommerferien, der er masser af humor og Puértolas har formået at skabe en virkelig velfortalt historie. En historie om én mands rejse ikke kun fysisk men også mentalt. En historie der handler om kærlighed, venskab, familie og om at finde sin plads her i verden. Ajatashatrus rejse til et bedre liv er krydret med rørende historier og utroligt morsomme formuleringer og begivenheder, dette er den sjoveste roman, jeg længe har læst!

2 kommentarer :

  1. Den lyder virkelig skøn! Jeg har den jo liggende herhjemme, men har været en smule skeptisk indtil nu. Du får den til at lyde som en vaskeægte sommerbog, fyldt med latterstrøg og krumspring :)

    SvarSlet