torsdag den 4. juni 2015

En sang for Issy Bradley, af Carys Bray

 
"En sang for Issy Bradley", af Carys Bray, (org. titel "A song for Issy Bradley"), udgivet 2015 (org. udg. 2014), Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck)
 
Familien Bradley består af Ian og Claire og deres fire børn: Zippy, Al, Jacob og Issy. Ian er biskop i den lokale mormon-menighed i London, og familien er stærkt præget af hans tro. Selvom familien er mormoner, er det dog helt almindelige ting, der optager børnene. Zippy er 16 og forelsket, og Al drømmer kun om at blive fodboldspiller. Men da Issy dør, vendes familiens verden på hovedet. Jacob tror på mirakler og beder for, at Issy skal vende tilbage til livet, mens han øver sig på at få små dyr til at genopstå. Ian er stærk i sin tro, men vakler imellem hvad der er rigtigt for familien, og hvad der er rigtigt i troen på Gud, og endelig forsøger Claire bare at overleve, mens hun trækker sig mere og mere væk fra familien.
 
"Hun kan mærke det i sin hals, hvor den samler sig som en klump, så hun næsten ikke kan synke. Hun sætter sig, og Julie giver hende en papirserviet. Hun tørrer øjnene med den ene hånd og aer Issys ubevægelige ansigt med den anden. Hun stryger hen over Issys hage, huler hånden om hendes kind, følger snoningen i hendes øre, og hun ved det."
 
"En sang for Issy Bradley" er en rørende fortælling om en hel families sorg. Hver især føler de et ansvar for lille Issys død, og de holder alle deres følelser for dem selv. Gode minder og bebrejdelser blandes sammen i deres sorg. Religionen, der skulle være dem en trøst, bliver i stedet et åg på deres skuldre, når Ian er fast i troen, mens Claire for alvor kommer til at tvivle på det liv, hun har valgt, da hun giftede sig med Ian. Hvert medlem af familien behandler sorgen forskelligt, men de er alle stærkt præget af tabet.
 
Carys Bray har skrevet en smuk roman om at miste en man elsker. Kapitlerne repræsenterer på skift medlemmerne af familiens synsvinkler, så læseren kan følge hver persons oplevelser og følelser. Man kommer helt tæt på familien, der ophører med at fungere, da sorgen rammer. Bray har begået et utrolig fint og realistisk portræt af en families sorg, og netop dette gør romanen så vedkommende og rørende. Når børnene f.eks. ser deres lillesøster for første gang efter hendes død, og den lille krop slet ikke ligner den Issy, de kender så godt. Det er nok noget, alle der har set et familiemedlem, der er afgået ved døden, kan nikke genkendende til. Det var i hvert fald noget, der virkelig bragte tab og sorg tæt på for mig, da jeg læste bogen.
 
"Issys første ord var "ma". Alle troede, at hun mente "mor", men Al vidste, at hun sagde den anden halvdel af hans navn, og når han kom ind i et rum, og hun råbte "ma, ma, ma" og viftede med sine små søstjerne-hænder, gjorde det ham glad. Det var ikke fordi hun var noget særligt - hun havde altid savl på hagen, og halvdelen af tiden lugtede hun af lort - men hun så noget godt i ham, noget ingen andre kunne se, og derfor havde han ikke noget imod hende."
 
Midt i historien om sorg, er dette også en historie om, hvordan mennesker oplever og lever med religion. Hvordan kan man rigtig sørge over sin datters død, når ens religion siger, at man mødes igen i det evige liv efter døden? Og hvordan skal man klare det, når alle ens bekendtes reaktion på en lille piges død er, at Gud må have en grund til at kalde hende til sig? Hvordan skal en forelsket teenagepiger udtrykke sin forelskelse, når selv kys er forbudt inden ægteskab? Og hvordan skal man blive fodboldspiller, når sponsorerne for de store klubber går imod ens fars principper? Alt sammen er noget, der bliver behandlet af Carys Bray, der selv voksede op i en mormon-familie,inden hun som voksen forlod kirken.
 
"En sang for Issy Bradley" er en virkelig gribende roman, den fortæller historien om tab og sorg, men samtidig er der også håb at spore. Det er en bog, der både beskriver et barns ukuelige tro på, at man kan opnå mirakler og en kvindes tro på det modsatte. Romanen beskriver sorg på fem måder én for hver af de fem familiemedlemmer. En rørende, vedkommende og varm roman om en families sværeste tid.

4 kommentarer :

  1. Hold da op, sikke en flot anmeldelse! Det er godt nok nogle store emner forfatteren har fået tæmmet ned på siderne. Den ryger lige lukt ind på min tbr :D

    SvarSlet
  2. Thank you for such a lovely review!
    Carys

    SvarSlet