torsdag den 27. september 2018

Rejse med let bagage, af Tove Jansson

Rejse med let bagage, af Tove Jansson, udgivet 2018 af forlaget Gyldendal, 5/6 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget)
 
 
Tolv noveller gemmer der sig i Rejse med let bagage, og hver tager de udgangspunkt i enten en ydre eller indre rejse (ja eller begge dele!). Denne lille fine novellesamling er næste skud på stammen af Gyldendals fine serie af Tove Janssons bøger for voksne. Hun var jo specielt kendt for sine bøger om Mummitroldene, men hendes historier skrevet med et voksent publikum for øje er mindst ligeså stemningsfulde, morsomme og spændende.
 
Det er stemningen, jeg altid sidder tilbage med, når jeg har læst Jansson, som er noget helt specielt. Jeg aner ikke, hvordan hun gjorde det, men hendes historier er den perfekte blanding af hygge og uhygge. Man har altid på fornemmelsen, at der er et eller andet, der lurer et sted i baggrunden, et eller andet uhyggeligt, noget i mennesker, som pludselig kan komme op til overfladen. F.eks. når to drenge efterlades på en ø, og efterhånden får skræmt hinanden fra vid og sans i forsøget på at få den anden ned med nakken, som man oplever i novellen Sommerbarnet. Eller hvordan kærester kan komme i tvivl om kærligheden i anfald af jalousi i Mågerne.
 
Rejse med let bagage skildrer vidt forskellige skæbner i vidt forskellige miljøer, men de har nok alle Janssons blik for naturen til fælles. Væksthuset er historien om to ældre mænd, hvis veje krydses i et væksthus, hvor man kan lære lidt om at se en sag fra to sider. Naturen er noget helt gennemgribende i Janssons forfatterskab, og det er det altså også i disse noveller, hvor øer, klipper og vindomsust vand spiller store roller.
 
Novellesamlingen hedder måske nok Rejse med let bagage, men det er vist ikke ligefrem dette, som Tove Jansson mener, at mennesker gør. I stedet er karaktererne i hendes noveller mennesker, der har megen bagage (i hvert fald emotionelt), også selvom det måske ikke altid kommer helt op til overfladen. Det er netop dette, som Jansson mestrer, at der hele tiden er noget gådefuldt over hendes historier såvel som hendes karakterer. Læseren ved aldrig helt, hvad det er der gemmer sig i kufferten.

Denne lille novellesamling er en perle, som man ikke skal snyde sig selv for, og så egner den sig utrolig godt til efterårs- og vinterdage, hvor lyset svinder og blæsten suser udenfor. Rejse med let bagage er en af de bøger, som man kan vende tilbage til mange gange og få noget nyt med, hver gang man læser den.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar