Rodham, af Curtis Sittenfeld, udgivet 2020, Politikens Forlag, 5/6 stjerner (Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)
Hillary Rodham er en ung og dygtig jurastuderende, da hun møder den pæne og charmerende Bill Clinton. Hun forelsker sig i manden, der allerede har planlagt vejen til Det Hvide Hus. Historien lyder bekendt, men hvad var der egentlig sket, hvis Hillary Rodham aldrig blev Hillary Clinton?
Curtis Sittenfeld tager læseren med på ét langt tankeeksperiment - hvad nu, hvis Hillary Rodham aldrig giftede sig med Bill Clinton? Ville det have ændret USAs historie markant? Sittenfeld svar er "Ja!". Rodham er en virkelig velskrevet roman, og man føler, at man kommer helt ind under huden på Hillary Rodham, ja man glemmer nærmest også, at det, man sidder med i hænderne, ikke er Hillarys egen biografi, men at det er et stykke fiktion. En verden, der ligner vores så utrolig meget, og en historie, som vi synes at kende så godt, men som alligevel tager en drejning, så den forandres til noget helt andet.
Jeg var fra starten rigtig fascineret af præmissen for bogen: at man tager en så kendt person og en så kendt historie og giver den et markant twist. Vi kender alle Hillarys tid som USA's førstedame, hvor Bill Clintons utroskab kom i fokus. Vi har også alle fulgt hendes kamp for at blive præsident, hvor mange af os så målløse til, da hun tabte. Sittenfeld udforsker, hvordan historien kunne have set ud, hvis den fortælling, vi kender så godt, havde taget en anden drejning. Sittenfeld tager kontrol over historien, og hun gør det på en så overbevisende måde, at man som læser næsten bliver i tvivl om, hvordan begivenhederne egentlig fandt sted. Det føles på en måde også grænseoverskridende, når Sittenfeld med Hillary som sin fortæller inviterer læseren helt med ind i soveværelset sammen med Bill Clinton, for historien føles så sand, at man lige skal huske, at der er tale om skønlitteratur og ikke en udleverende biografi. Det her er ikke bare en politisk fortælling men en vedkommende og personlig historie om en kvinde, som mange troede skulle blive USAs første kvindelige præsident, den fortæller om Hillarys opvækst og familie og om, hvad det vil sige, at være en stærk kvinde. Rodham byder dog også på en masse spændende politiske intriger og et spændende indblik i, hvordan USAs politiske system og valg er skruet sammen.
Det her er bestemt ikke en spændingsroman eller en politisk thriller, men det betyder ikke, at romanen ikke er spændende, og jeg kunne ikke lægge bogen fra mig, specielt de sidste cirka 100 sider fløj afsted.
Læs den, hvis du også er fascineret af stærke kvinder, politik og nysgerrig på, hvor store betydninger vores valg i livet kan få.
Ingen kommentarer :
Send en kommentar