mandag den 24. juni 2013

Frankenstein, af Mary Shelley

"Frankenstein" af Mary Shelley, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet i 1993 (original udgivelse: 1818) 4/5 stjerner


En klassiker, der længe har været at finde på listen over bøger, jeg gerne ville læse.
 
Frankenstein er historien om en mand, og det monster han skaber, og spørgsmålet er jo så, hvem det egentlige uhyre er.
 
Den unge Victor Frankenstein skaber ud af døde kroppe en mand, men hans kreation skræmmer ham fra vid og sans, og vi følger ikke bare hans skæbne og hans ulidelige frygt for det monster, han har skabt, men også den skabning, der kastes ud i et liv, hvor alt og alle græmmes ved ham.
 
Romanens univers er mørkt og dystert, og det afspejler de to hovedpersoners indre landskab: Manden der leger Gud, og den skabning han efterlader i ensomhed og frygt. Fortællestilen fascinerede mig med dens rammefortællinger, der drager én ind i tankerne af Frankenstein, der græmmes ved sit eget liv, og den stakkel, der var så uskyldig, men som ødelægges og gøres til et monster af de mennesker, han møder på sin vej.
Depression, desperation, frygt, vrede, skyld, der er så mange følelser, der spiller ind og farver romanen, og at den tager sit udspring i den engelske romantik er tydeligt, for her var følelser og naturen i fokus. Skove, bjerge og isfyldt landskab er baggrunden for de afgørende scener i romanen, og Shelley benytter sig af naturen til at vise sine karakterers følelser.
 
Mary Shelleys klassiker er blevet læst igen og igen i snart 200 år, og det er ikke svært at se hvorfor. Den drager læseren ind i et medrivende mørkt og uhyggeligt portræt af to mænds ensomhed, frygt og fordærv.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar