"Som i et spejl - Syv markante kvindeskikkelser i litteraturen", af Lise Lotte Frederiksen, udgivet 2016, Akademisk Forlag, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Akademisk Forlag)
Syv markante kvindeskikkelser i litteraturen bliver i denne bog beskrevet og analyseret. Lise Lotte Frederiksen har skrevet et virkelig interessant værk om nogle af de mest markante kvinder i litteraturen. Der er jo et utal at vælge imellem, men Frederiksen har virkelig formået at finde et bredt og godt udvalg, der er spredt både geografisk og tidsmæssigt. Her læser man om: Juliet, Elizabeth Bennet, Ida Brandt, Jakobe Salomon, Clarissa Dalloway, Pellegrina Leoni og Annie Raft.
"Hvorfor læser vi skønlitteratur? Skønlitteratur - et smukt, gammelt, romantisk ord, på nudansk også kaldet fiktion. Lad mig sige det ligeud: Jeg læser for mit liv. Jeg ville ikke kunne leve uden. Lad mig sige det på en anden, men ikke nødvendigvis sandere måde: Jeg læser, fordi jeg som så mange andre har brug for historier til at forstå mit eget liv."
Jeg har selv kun læst tre af de værker, der omtales i denne bog, men det forhindrer slet ikke læsningen. Hvert værk beskrives kort, og det giver et fint afsæt til beskrivelsen af de syv kvinder. Faktisk formår Lise Lotte Frederiksen at inspirere til læsning ved sin beskrivelse og analyse af bøgerne og kvinderne i dem. Dette er ikke kun en bog til litteraturstuderende og lignende, alle kan være med, det er simpelthen bare virkelig interessant læsning om virkelig interessante bøger og karakterer. En litteraturfaglig baggrund er bestemt ikke nødvendig for at læse med. Det er ligeså meget hyggelæsning som faglæsning. Man mærker virkelig, hvor meget Frederiksen brænder for litteraturen, og hvor stor en betydning disse kvindeskikkelser har haft for hende. Det er en nydelse at læse disse nærmest essayistiske kapitler fyldt med læseglæde.
Hvert kapitel omhandler én kvinde og ét værk, og hvert kapitel er opbygget på samme måde. Der er en introduktion af bogen, hvorefter der er en analyse og beskrivelse af kvinden i fokus samt centrale plotpunkter og personer i værket, og dette efterfølges af et kig på forfatteren bag. Jeg fandt specielt kapitlet om Clarissa Dalloway fra "Mrs. Dalloway", af Virginia Woolf virkelig interessant. Det er en bog, som jeg virkelig nød at læse, og Lise Lotte Frederiksen formår på fineste vis at gå ind og beskrive og analysere Clarissa og Virginia Woolf selv. Læselyst fik jeg masser af undervejs i læsningen, da jeg fik øjnene op for nogle bøger, som jeg endnu ikke har fået læst. Endnu en gang blev jeg mindet om, at jeg virkelig burde få læst Lykke-Per af Henrik Pontoppidan og dykke dybere ned i Herman Bangs forfatterskab.
"Når jeg har brug for at vide noget om menneskers motiver, søger jeg overvejende til fiktionen, ikke til historien eller faglitteraturen. Det er litteraturens kendemærke, at den - når den er bedst - viser en særlig indsigt i det menneskelige. Holder et spejl op for os og fortæller os, hvem vi er."
Jeg ville dog ønske, at man havde bevaret et større fokus på kvinderne, da titlen på bogen netop lægger op til dette. I stedet følte jeg indimellem, at bogen i højere grad kom til at søge væk fra kvinderne og i højere grad fokusere på selve værket eller mændene i dem, og det er lidt ærgerligt, men jeg vil dog sige, at nogle af disse værker også i høj grad omhandler mænd, så det derfor vil være svært udelukkende at fokusere på kvinderne i værkerne.
"Som i et spejl" er en bog, man bestemt ikke må snyde sig selv for at læse, der er noget om bøger for en hver smag. Jeg læste hele bogen på en gang, men man kan også sagtens vælge kapitler ud og læse lidt hist og her. Denne bog er ikke bare litterær analyse, det er i ligeså høj grad lystlæsning, det er en mulighed for at fordybe sig i nogle store litterære værker og lære kvinderne bedre at kende. Har man ikke allerede læst bøgerne, som Lise Lotte Frederiksen skriver om, så får man i hvert fald lyst til det efter, man har læst "Som i et spejl".
Skøn anmeldelse af en bog jeg smaddergerne vil læse!
SvarSletRigtig litterat-hygge <3 :)
Slet