onsdag den 24. februar 2016

The Circle, af Dave Eggers

 
"The Circle", af Dave Eggers, udgivet 2015, People's Press, 5/5 stjerner, anmeldereksemplar fra People's Press.

Mae Holland har fået drømmejobbet ved det store og magtfulde internetselskab The Circle. Det er hendes livs chance, for det er alle unges drøm at arbejde netop der. Her er det fællesskabet, der er i centrum, og man skal hele tiden være online og forbundet via sociale medier. The Circle er ikke bare det mest populære sociale medie, her findes også hjernerne bag nogle af verdens mest banebrydende opfindelser. Men måske ånder alt ikke fred og idyl, Maes liv bliver mere og mere fokuseret på The Circle, og snart forandrer verden sig.
 
"ALT, HVAD DER SKER, SKAL FREM I LYSET. "Vi står på tærsklen til Den Anden Oplysningstid, folkens. Og her mener jeg ikke en ny bygning på campus. Jeg mener en epoke, hvor vi ikke lader størstedelen af folks tanker og handlinger og bedrifter og læring glide os af hænde som fra en hullet spand. Det har vi allerede gjort én gang. Det hed Middelalderen - Den Mørke Middelalder. [...] Men sådan behøver det ikke at være. Ikke med de her kameraer og ikke med The Circles mission." "
 
De sociale medier er allestedsnærværende i det moderne menneskes liv. Facebook, twitter, instagram, linkedin osv. osv. Dave Eggers' "The Circle" fortæller om en verden, hvor de sociale medier og konstant overvågning snart bliver mere og mere en essentiel del af den måde, hvorpå mennesker ser og opfatter verden på. Kameraer kan installeres overalt, og alle har lige adgang til dem. Maes nye job indebærer ikke kun, at hun opfylder sin arbejdsbeskrivelse, hun skal også være aktiv på det sociale netværk, noget der vægtes ligeså højt, hvis næsten ikke højere. Flere og flere computerskærme pryder Maes skrivebord, og hun bliver et lysende eksempel for læseren på, hvordan de sociale medier kræver mere og mere af et menneske.

Dave Eggers har begået et mesterværk af en nærmest dystopisk roman, hvor en verden ikke langt fra vores bliver mere og mere præget af total overvågning. Det er en utrolig velskrevet roman, der fik mig til at ville læse hurtigere og hurtigere. Det utroligt fine ved denne roman er, at man som læser bliver mere og mere klar over, hvor syge de opfindelser er, som The Circle står bag, men at Mae, der fungerer som læserens indgang til historien bare bliver mere og mere opslugt af det, som virksomheden står for: Cirklen skal fuldendes og gennemsigtighed skal råde.
 
Mae er en virkelig interessant person at følge, for hun er forblændet af den verden, hun møder. Eggers har i det hele taget skabt et glimrende og varieret persongalleri. Maes bedste veninde, Annie, der har skaffet hende jobbet, er det perfekte eksempel på en medarbejder hos The Circle, hun er hårdtarbejdende, frisk og smilende. Kalden, en mand som Mae fascineres af, er præget af mystik og selvsikkerhed og endelig er der Francis, hvis fortid præger ham og driver ham i sit arbejde med overvågning. "The Circle" er fyldt med spænding, romantik, den er tankevækkende og medrivende, og det er personerne i romanen, deres udvikling og samspil, der virkelig gør indtryk, når læseren får et indblik i, hvad et overvågningssamfund gør ved menneskets natur.
 
"Hun begyndte at gøre sig lidt flere overvejelser om sin påklædning på arbejdet. Hun tænkte mere over, hvor hun kløede sig, hvornår hun pudsede næse og hvordan. Men det var en god måde at tænke på, en god justering. Og nu hvor hun vidste, at hun blev iagttaget, at The Circle med et trylleslag var blevet den mest sete arbejdsplads i verden, mindede det hende i langt højere grad end før om, hvor drastisk hendes liv rent faktisk havde ændret sig i løbet af ganske få måneder."
 
"The Circle" maler et billede af en verden milevidt fra den, som vi lever i, men på samme tid repræsenterer romanen en udvikling, der ligger skræmmende tæt på vores egen virkelighed. Nye opfindelser gør det hele tiden nemmere at overvåge, men hvad er prisen for et overvågningssamfund? Man kan måske komme kriminaliteten til livs, men hvad er de personlige omkostninger, og hvad vil det betyde for et menneske at få hele sit liv næsten endda sine inderste tanker blotlagt. Dette er netop, hvad Eggers udforsker med "The Circle", hvor det at være 'transparent' vinder mere og mere frem, hvor man konstant er udstyret med kamera og mikrofon, og alle kan følge med i ens liv.

Dave Eggers har skrevet en fantastisk spændende roman, der sætter de sociale medier og overvågningssamfundet i fokus, og giver et indblik i, hvad betydningen af disse medier har for mennesket, og hvor langt ude vi kan ende, hvis man konstant blotlægger sig selv. "The Circle" rammer plet, fordi den ligger så tæt op af den udvikling, der sker i samfundet lige nu. Læs den!

2 kommentarer :

  1. Jeg synes også virkelig det var en spændende bog. Det er så langt fra vores verden men alligevel så tæt på

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var også præcis det, jeg så godt kunne lide! :)

      Slet