lørdag den 29. juni 2013

"Pigen fra Auschwitz", af Morten Vestergaard

"Pigen fra Auschwitz" af Morten Vestergaard, udgivet i 2011, Jyllands-Postens Forlag 3/5 stjerner
 
"Pigen fra Auschwitz" er historien om Arlette Andersen, der i 1944 ankommer med tog fra Paris til Auschwitz-Birkenau. Arlette studerer engelsk på universitetet, da hun anholdes, fordi hun er jøde. Hun opholder sig i Frankrig i en lille lejr, indtil hun bl.a. sammen med andre studerende sendes videre til Auschwitz-Birkenau. Det er historien om en 19 årig pige, der overlever over et år i lejren, og hvad der skete med hende efter krigen.

Første gang jeg hørte om Arlette Andersen var fra min tysklærer i gymnasiet, hun kendte Arlette Andersen og havde bl.a. været medvirkende til, at hun skulle holde et foredrag på mit gymnasium. Jeg husker stadig tydeligt, hvordan jeg sad på første række, da en lille ældre dame bevægede sig op på podiet foran os og begyndte at fortælle sin historie. Det var en hel stille sal, der lyttede til denne kvindes fortælling. Noget helt specielt, jeg lagde mærke til, var, hvordan hun talte helt afklaret om sin tid i KZ lejren. Hun havde medbragt to gule stjerner, som hun engang havde båret på tøjet, og man kunne se den lille tatovering af tal på hendes håndled, et konstant minde om hvad hun havde gennemgået. Hun talte stille og roligt og tryllebandt én med den forfærdelige historie om Auschwitz fra en helt personlig vinkel.

Det helt afklarede og stille og rolige præg, hun havde ved sit foredrag, går igen i portrættet af hende. Journalisten Morten Vestergaard har gennem samtaler med Arlette Andersen gengivet hendes liv før krigen i Paris, under krigen i Frankrig og i Auschwitz og efter krigen først i Frankrig og dernæst i Danmark. Han har ikke kun skrevet Arlettes gengivelse af, hvad der skete med hende, men også gengivet detaljer og facts fra krigen og fra KZ-lejrene.

Dele af bogen er meget vellykkede, og det er de dele, hvor Arlette Andersens egen "stemme" er tydelig, hvor man virkelig kan føle, at det er hendes fortælling, som er gengivet, men man taber indimellem tråden, når der citeres fra diverse værker om 2. verdenskrig, og der fortælles om, hvordan KZ-lejrene blev opfundet. Samtidig skal det nævnes at der er utrolig mange sproglige fejl, jeg skal ikke kunne sige, om de er rettet i senere udgaver, men det er meget forstyrrende, og man kan undre sig over, hvordan mange fejl kan snige sig ind og endda være til stede på den sidste side i bogen. Desværre er "Pigen i Auschwitz" langt hen ad vejen ikke særlig velskrevet, og jeg ville virkelig ønske, at den var ligeså spændende, som foredraget jeg overværede, men den er desværre ikke så velformuleret som Arlette selv. Det skal dog nævnes, at bogen er meget let at læse, og jeg læste den på en eftermiddag.

Arlette Andersens fortælling er spændende, og den er vigtig! Hun siger, både i bogen og til foredragene, at hun fortæller sin historie specielt på skoler, for at unge mennesker skal vide, hvad der skete under 2. verdenskrig, og jeg synes, det er utrolig modigt af hende, og jeg beundrer virkelig hendes indsats.
Konklusionen må være: Læs bogen på trods af dens fejl og mangler (=Vestergaards fejl og mangler), for Arlettes historie er intet mindre end fantastisk og meget rørende!

1 kommentar :

  1. Åh der er altså ikke noget værre, end når en bog er fuld af slå/stave/tastefejl. Æv!

    SvarSlet