tirsdag den 9. oktober 2018

Blomstrende syrener, af Martha Hall Kelly

 
Blomstrende syrener, af Martha Hall Kelly, udgivet i 2018 af forlaget Hr. Ferdinand, 5/6 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand / Politikens Forlag)

Blomstrende Syrener er fortællingen om en række kvindeskæbner i tiden under og efter Anden Verdenskrig. Caroline Ferriday, en tidligere skuespillerinde på Broadway, arbejder i 1939 frivilligt på det franske konsulat i New York, hvor hun hjælper nødstedte franskmænd og børn, da hun møder den flotte Paul og forelsker sig. Den 16-årige Kasia Kuzmericks liv ændres markant, da Polen bliver besat af Tyskland, forelskelsen i Pietrik får hende snart involveret i den polske modstandsbevægelse, men det vil vise sig at få uhyggelige konsekvenser for den unge pige og hendes familie. Herta Oberheuser læser medicin i Düsseldorf, men i det nazistiske Tyskland er det svært at være kvindelig læge, også selvom både en selv og ens familie er nazister. Da Herta ser, at de annoncerer efter læger til genopdragelseslejeren Ravensbrück tager hun afsted. Snart krydser de tre kvinders skæbner hinanden - på godt og ondt.

Martha Hall Kellys roman er baseret på virkelige begivenheder før, under og efter Anden Verdenskrig. I Blomstrende Syrener følger læseren på skift Caroline, Kasia og Herta, hvilket giver et nuanceret indblik i, hvad man vel kan kalde, begge sider af historien. Både Caroline Ferriday og Herta Oberheuser er virkelige personer, mens Kasia og hendes søster Zuzanna er baseret på nogle af de kvinder, der endte i Ravensbrück. Romanen er baseret på dybdegående research, og det skinner helt klart igennem.

Blomstrende Syrener er en barsk historie om, hvad der skete i de såkaldte genopdragelseslejre i bl.a. det nazistiske Tyskland. Ravensbrück var en lejr udelukkende for kvinder, hvor lægerne i lejren ikke kun stod for udryddelse af de "indsatte" men også eksperimenterede på dem - det er uhyggelig læsning, for Martha Hall Kelly lægger bestemt ikke fingrene imellem, og man skal altså ikke lade sig narre af bogens smukke ydre! Til tider havde jeg mest lyst til at tage en pause fra de grufulde scener.

MEN - Det er svært at lægge denne bog fra sig, når man først er begyndt. Da man skifter synsvinkel for hvert kapitel, sluttes der ofte med en cliffhanger, så man er tvunget til at læse videre (og jeg skal da indrømme, at jeg et par gange lige måtte bladre lidt frem for lige at se, hvad der var på færde - det er ellers noget, jeg aldrig gør!). De skiftende synsvinkler giver samtidig nogle gevaldige sceneskift fra hverdagen i den uhyggelige lejr til high society fester i Carolines New York. Sceneskiftene er dog mesterligt udført, og hver fortæller har sin egen stemme.
 
Blomstrende Syrener er en spændende og rørende læseoplevelse, og den tager læseren helt tæt på de grusomheder, der skete under Anden Verdenskrig. Romanen formår at holde fokus på kvindernes historie, og mænd er kun med som bifigurer, hvilket egentlig er meget interessant i en krigsfortælling. Det er tre stærke kvinder, som man her møder, og det er svært ikke at blive stærkt involveret i deres historie. Martha Hall Kelly har i hvert fald givet mig lyst til at læse meget mere om Caroline Ferriday og Ravensbrück.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar