lørdag den 27. oktober 2018

Hvad køer ved om livet, af Rosamund Young

 
Hvad køer ved om livet, af Rosamund Young, udgivet i 2018 af forlaget Don Max (originalt udgivet på engelsk i 2003), 4/6 stjerner (anmeldereksemplar fra forlaget Don Max / Politikens Forlag)

Køer er kloge og følsomme dyr, dyr med personlighed. Rosamund Young bor på Kite's Nest Farm i England, og hun har hele livet arbejdet med kreaturer. I denne lille bog fortæller hun i form af små anekdoter om livet på en gård med masser af køer, får og høns. En bog fyldt med skønne historier krydret med facts og holdninger om, hvordan man bedst behandler sine dyr.
 
Rosamund Young har aldrig drømt om at blive forfatter, men hun er en dygtig fortæller, der smider om sig med anekdoter fra et langt liv på landet. Bogen blev til, da hun blev opfordret til at skrive sine små historier ned, og snart blev de udgivet. Mange af tankerne Young gør sig i bogen er nu blevet mere fremtrædende i den offentlige debat i forhold til økologi og dyrevelfærd, og derfor er bogen meget aktuel.
 
Young bruger ikke kun bogen til at fortælle "søde historier om køer", men hun har også et budskab om, hvordan man skal behandle sine kreaturer og dyr, hvordan man bør drive en gård. På Kite's Nest Farm går køerne i store indhegninger, hvor de kan græsse alt det de vil, og de er ikke presset ind i stalde året rundt. Der er altså også en smule politik i denne ellers letlæselige bog, og hvorfor ikke? Bogen er dog primært fyldt med anekdoter om køerne (og et par enkelte om får, grise og høns). Det er alt fra en tyr, der er lidt for vild med udstødningsgassen fra bilen til sammenhold mellem mødre og døtre, eller hvordan bedstemødre passer de små kalve, så de nybagte mødre også kan holde lidt fri.
 
Rosamund Young fortæller med kærlighed, varme og underfundig humor om køerne, hvordan de ligesom mennesker kan være kloge, dumme, opfindsomme, stolte eller hjælpsomme. Man kan ikke andet end grine (og græde lidt), når hun på charmerede vis udfolder køernes hverdag og fortæller om, hvordan en ko ofte forsøger at fortælle hende noget (det er sikkert noget mange dyreejere kan genkende, når et dyr vil én noget, og man skal afkode, hvad det er.) F.eks. finder hun ud af, at det er vigtigt at lytte, når en ko, der ellers aldrig beder om hjælp pludselig henvender sig.
 
Hvad køer ved om livet er en skøn læseoplevelse, som jeg ville ønske var længere. Nogle gange mangler jeg en smule uddybelse, men jeg elsker personligt også meget lange og detaljerede anekdoter. Desuden slutter bogen så brat, at man bare efterlades med lyst til mange flere historier. Så hvis Rosamund Young skulle have lyst til at kaste sig ud i at skrive flere historier om sine dyr, ville jeg helt sikker gerne læse med igen.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar