mandag den 22. oktober 2018

Mitford Mordene - Mysteriet på Asthall Manor, af Jessica Fellowes


Mitford Mordene - Mysteriet på Asthall Manor, af Jessica Fellowes, udgivet i 2018 af Politikens Forlag, 4/6 stjerner (anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)

Louisa Cannon drømmer om et liv væk fra fattigdommen og en ond onkel, som præger hendes og hendes mors liv i London. Snart smiler lykken til hende, og hun bliver ansat som barnepige hos familien Mitford på Asthall Manor. Der er hele seks søstre, som hun skal tage sig af i samarbejde med en barnepige. Louisa bliver hurtigt gode venner med den sekstenårige Nancy. Snart hvirvles de dog ind i en mordgåde, da sygeplejersken Florence Nightingale Shore bliver myrdet ombord på toget til Hastings.

Jessica Fellowes har skrevet en glimrende kriminalroman, der har alt det, som man higer efter, hvis man er bare lidt vild med tv-serier som Downton Abbey, Miss Marple, Hercule Poirot eller Barnaby. Det er ægte engelsk kriminalhygge med et stænk af historisk elegance.
 
Den historiske baggrund for romanen er ret interessant, da de seks Mitford søstre faktisk er virkelige personer. Nancy Mitford blev f.eks. selv forfatter. At virkelighedens verden her blandes sammen med fiktionen gør sig også gældende i forhold til mysteriet om Florence Nightingale Shores død. Niecen til den kendte Florence Nightingale blev rent faktisk myrdet, og man fandt aldrig ud af, hvad der egentlig hændte hende i toget mod Hastings. Det er mysteriet om Shores død, der er udgangspunktet for kriminalgåden i Fellowes' roman.
 
Jessica Fellowes benytter sig af, hvad jeg nærmest vil kalde, det klassiske britiske detektivromantrick, hvor der pludselig skabes forbindelser mellem karakterne på kryds og tværs, f.eks. viser det sig snart, at Mitfordsøstrenes barnepige (Nanny) har en indirekte forbindelse til sygeplejersken, som kan have stor betydning for at løse gåden. Det samme gør sig gældende, da Louisa møder Guy Sullivan, der er en ung betjent ved jernbanepolitiet, han er også interesseret i at finde morderen, og sammen forsøger de at løse gåden.
 
Det er tydeligt, at Jessica Fellowes har beskæftiget sig meget med at researche perioden (hun har f.eks. skrevet bøger om Downton Abbey). Således føler man virkelig, at man får et indtryk af tidsperioden lige efter Første Verdenskrig. Jeg glæder mig til at læse Fellowes' næste roman. Dette er nemlig  første roman i en serie af seks bøger, og Fellowes har allerede løftet sløret for, at vi i de kommende bøger igen vil møde både Louisa og Guy - og selvfølgelig søstrene Mitford, hvilket jeg ser meget frem til.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar