"Andre steder, andre drømme", af Daniyal Mueenuddin, udgivet i 2013 (org.udg. 2009), forlaget Klim, Anmeldereksemplar fra Saxo, 4/5 stjerner
"Andre steder, andre drømme" er opbygget af otte indbyrdes forbundne historier. De tager alle udgangspunkt i den pakistanske kultur og handler om alt fra desperate og fattige tjenestepiger til rige societykvinder. Historierne spænder bredt; nogle foregår i de fattige landsbyer, mens andre finder sted på rige godser, hvor man følger de rige familier såvel som de fattige tjenestefolk. Historier om hvordan kvinder må klare sig selv, når manden, der har gjort dem gravide, pludselig ikke længere vil (eller kan) tage sig af dem, giver et uhyggeligt indblik i en helt anden kultur, hvor liv leves langt anerledes, end man er vant til i denne del af verden, for bogen giver et indblik i et anerledes feudalt samfund.
Mueenuddins bog, som var shortlistet til Pulitzer Prisen i 2009, giver et fantastisk indblik i en fremmed kultur, en kultur hvor det er de rige, der har magten, og hvor hver person har sin plads. Det er et kulturchok at læse "Andre steder, andre drømme" og det får Mueenuddin også smukt fremvist, ved bl.a. at have et kapitel til at foregå i Paris, hvor en pakistansk mand fra en velstående familie introducerer sin amerikanske kæreste til sine forældre. Her får man pludselig en sammenligning mellem denne pakistanske kultur og den vestlige verden.
Bogen er bygget op af otte forskellige fortællinger, og det er ikke alle, der er lige interessante. Specielt de sidste historier var rigtig spændende, mens den første var langtrukken og ikke bød på den samme velskrevne handling som resten.
" "Hvad ler du ad?" "Ikke noget. Du ligner min onkel bortset fra, at han var enorm og fed, og du er tynd. Han pustede altid til sin te, og så nippede han til den og så dyster og betydningsfuld ud, ligesom du gør nu." "Dyster?" Han sagde det på sådan en morsom måde, overrumplet. Ham kan jeg få fingre i, tænkte hun, og tanken sendte en sitrende lykkefølelse gennem hende. "
Langt størstedelen af disse historier omhandler kvinder, og specielt hvordan kvinderne udnytter og bliver udnytter af mænd med magt eller rigdom. Fra den unge kvinde der indleder et forhold til en gammel tjener, og derved får en højere status i tjenerstaben, til kvinden der indleder et forhold til en gammel rig og magtfuld mand. Hvem udnytter hvem, er hele tiden et spørgsmål, man kan stille sig selv, er det de gamle herrer, der udnytter unge kvinder seksuelt, eller er det de unge kvinder, der udmærket ved, hvad de gør, når de indleder et forhold til en mand, der kan give dem en bedre tilværelse om end den tilværelsesforbedring ikke varer evigt.
Denne bog ser på, hvordan klasseskel er afgørende for menneskeskæbner, og den ser på, hvordan mennesker der lever under samme tag, alligevel har vidt forskellige liv, drømme og vilkår, når de fattige forsøger at få et bedre liv. Man får et indtryk af et land, der ligger langt fra Vestens idealer om lighed og omsorg, her er det begær, snyd, bedrag og overlevelsen det handler om, når tjenestefolk indgår aftaler om at snyde deres arbejdsgiver, og arbejdsgiveren inviterer unge kvinder ind på værelset om aftenen.
Personerne i historierne optræder igen og igen igennem bogen, den alt overskyggende person er K.K. Harouni der nævnes ofte, han er rig og magtfuld, og mens han kun optræder markant i én historie, er han dog nærmest allestedsnærværende, en fin afspejling af, hvordan de fattige hele tiden må tage hensyn til de magtfulde mænd, der styrer områderne med mere eller mindre hård hånd.
"Hvis Husna havde set en pige på sin egen alder stige ud af en ny bil på Liberty Market mellem de dyre forretninger; eller hvis hun havde set et par diamantørenringe ved et bryllup, blev hendes sind i timevis ved med at beskæftige sig med disse symboler på rigdom. Hun fornemmede, at hun måske kunne opnå alt dette gennem Harouni, hvis hun blev hans elskerinde."
"Andre steder, andre drømme" er en bog, der åbner op for en helt anden verden, hvor jeg oftest læser bøger, der foregår i "vesten" er her en bog, som formåede at fange mig med dens billede af en kultur og nogle mennesker, som man normalt ikke finder i "europæisk/vestlig" litteratur. På trods af nogle få historier, der ikke formåede at fange mig, blev jeg dog meget imponeret af Mueenuddins bog om drømme langt væk fra min egen hverdag. Mueenuddin har formået af skabe et indgående billede af et land og en kultur i det 20. og 21. århundrede.
Ingen kommentarer :
Send en kommentar