lørdag den 7. juni 2014

Freuds søster, af Goce Smilevski


"Freuds søster", af Goce Smilevski, udgivet i 2014 (org. udg. 2010), forlaget Rosinante, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Rosinante)

Adolfine Freud endte sine dage i en koncentrationslejr sammen med sine tre søstre. I 1938 fik Sigmund Freud, hendes bror, mulighed for at sammensætte en liste over de personer, han ønskede at tage med sig, da han flygtede til London, han valgte ikke at skrive navnene på sine fire søstre på. Det er på denne baggrund, at romanen tager sit afsæt og fortæller en historie om svigt, smerte, tabet af kærlighed og sindets dybe afgrunde.
 
"Freuds søster" af Goce Smilevski er et romanportræt af Sigmund Freuds søster Adolfine, der igennem hele sit liv bliver stillet overfor nye udfordringer. Hendes barndom er præget af moderens uvilje, og et gennemgående mantra der lyder på, at hun ville ønske Adolfine aldrig var blevet født. Hun lever i skyggen af ikke kun sin bror Sigmund, som moderen ser noget stort i allerede før hans fødsel, men også søstrene der alle er smukkere og bedre skabt til ægteskab og familieliv. Hun lever flere år på et psykiatrisk hospital, hvor hun deler stue med Klara, Gustav Klimts søster. Der ligesom Adolfine har svært ved at finde sin plads i verdenen. De deler ønsket eller driften for at blive mor, Klara der tager sig af alle og Adolfine, der mere end noget andet ønsker at blive mor, men som hun til sidst aldrig rigtig kan opnå.
Smilevskis roman handler om en kvinde, der hele sit liv lever med mennesker, som hun ikke kan stille tilfreds, hun er aldrig rigtig lykkelig. Rammefortællingen er året, hvor Adolfine dør, og netop afslutningen på hendes liv, er det der indrammer hele fortællingen fra hendes tidligere barndom til alderdom. Smilevski kreerer et gennemført portræt, der er fyldt med små gentagelser. Noget der fungerer rigtig godt; når Klara f.eks. gang på gang beskriver, hvordan alle udånder forskelligt, men alligevel er lige i døden, når de to kvinder sammen besøger de døende på Reden; sindssygehospitalet, som de er indlagt på.
 
"Jeg læste den højt. På listen stod min bror, hans kone, deres børn og børnenes familier sammen med Sigmunds kones søster, to husholdersker og min brors personlige læge og hans familie. Og nederst på listen: Jo-Fi. »Jo-Fi,« lo Pauline og vendte sig i retning af Sigmunds stemme. »Åh ja, du kan ikke undvære din lille hund.«
 
"Freuds søster" er et portræt af ikke kun én ulykkelig skæbne, men en hel række af skæbner der ender i død eller sindssyge. De syge på Reden eller de unge svagelige fra Adolfines barndom, de unges tabte liv under 1. verdenskrig og den efterfølgende spanske syge og endelig de dødsdømte jøder i kz-lejrene. Alle er rørende beretninger, som væves ind i Adolfines eget skæbneforløb, og som viser gang på gang, hvordan døden og lidelserne er allestedsnærværende i hendes liv.
Smilevskis roman er er velskrevet og hans brug af små gentagelser virker flydende, dog er der enkelte steder, hvor hans brug af citater fra bl.a. Sigmund Freud virker forstyrrende for handlingen. Sigmund Freud er dog en allestedsnærværende figur, både i kræft af citater, men også når han som ung er Adolfines trofaste følgesvend, og når han senere er den person, som hele familien synes at dreje sig omkring. Han portrætteres til dels som en skurk idet han efterlader sine søstre i Wien, men også som en ven til Adolfine, der dog altid til slut synes at svigte hende.
 
"Og så begyndte hun at sige det hele tiden: »Det ville have været bedre, hvis jeg ikke havde født dig« i stedet for »godmorgen« og »godnat« og i stedet for »hvordan har du det?« og »er der ikke noget, du trænger til?« Jeg hørte hendes ord, også når hun ikke sagde dem til mig; jeg bevægede mig i en lukket cirkel omgivet af: »Det ville have været bedre, hvis jeg ikke havde født dig.«"
 
"Freuds søster" er en roman, der rører læseren. Adolfines uendelige række af skuffelser og svigt, når hendes ungdoms kærlighed forlader hende og hun falder ned i en dyb depression, eller hendes mor fortæller hende, hvor uønsket hun er, får man lyst til at holde om den kvinde, hvis liv udfolder sig på siderne af bogen. Et liv der er så fyldt af smerte, at bogens sidste ord synes at være en passende afslutning. Denne roman om en kvindes hårde liv rørte mig dybt, men den var samtidig et spændende indblik i en tidsalder og et intellektuelt miljø fyldt med diskussioner om kunst, sex, kvindefrigørelse og filosofi. "Freuds søster" er som titlen antyder historien om en glemt kvinde, en kvinde som stod i skyggen af sin bror, men som Smilevski her formår at male et smukt og levende portræt af.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar