søndag den 7. september 2014

Kantslag, af Dorthe Nors


"Kantslag", af Dorthe Nors, udgivet i 2014 (org. udg. 2008), forlaget Samleren, 4/5 stjerner (anmeldereksemplar fra Rosinante&Co.)

"Kantslag" af Dorthe Nors er en samling af hårdtslående noveller, der med hver deres fine historie gemmer på en helt speciel stemning. Novellerne omhandler hverdagslivets drama, og de velformulerede historier om mennesker på kanten er både skræmmende, indtagende og utrolig interessante.

Der gemmer sig 15 fine noveller bag det lyserøde omslag, lyserødt; en farve som bestemt ikke er et udtryk for det billede af verdenen, som tegnes i Nors' tekster. Hver novelle er præget af en uhygge eller en stemning, hvor hverdagen ikke kun er hverdag, men hvor der i stedet er tale om de mørke tanker og de mørke sider af livet. Det er denne form for hverdag, der her bliver fortalt i et stærkt og enkelt formuleret sprog. Dorthe Nors skærer helt ind til benet, og som læser er det befriende. Meget forbliver usagt, hvad er det egentlig manden med hunden tænker, imens han bliver iagttaget i "Gensidig aflivning", hvor to mænd skiftes til at aflive hinandens hunde, mens familielivet synes langsomt at falde fra hinanden, og hvorfor bliver vi opslugt af andres ulykkelige skæbner, spørger man sig selv, når en mand læser om gemte barnelig og bestialske drab i "Kvindelige mordere", og endelig hvad er det egentlig, der er sket med Annelise, hvis forhold er fyldt med vold og misbrug, når hun bl.a. skal flirte med andre foran kæresten i titelnovellen "Kantslag".

"Hun lagde sig forsigtigt tilbage i sengen. Der lå Carl Erik uberørt af, at hun stadig var vågen. Hans hånd var ud for hendes ansigt, hvor den krammede en flig af dynen. Den så blid ud, som den lå der. Lidt rød hen over knoerne, men der var ikke noget galt med konturerne, især ikke når Annelise satte sine øjne en smule ud af fokus." (- "Kantslag")

Jeg slugte de 15 noveller på en eftermiddag, hvor jeg knapt nok kunne lægge bogen fra mig, de små præcise noveller lokkede mig igen og igen til lige at læse den næste. Da jeg lukkede bogen, var jeg efterladt med en fornemmelse af at have fået et indgående blik ind i menneskets sjæl, i de mørke afkroge og i dagligdagens overvejelser, og samtidig med en lyst til at genlæse novellerne.
Da jeg satte mig ned med "Kantslag" i skødet, var det mit ønske at læse nogle danske noveller, noget jeg ikke har gjort siden gymnasiet, jeg havde ikke store forventninger til den lille fine bog, men jeg blev overrasket gang på gang over det velformulerede sprog og de mere eller mindre skræmmende karakterer, der gemmer sig mellem siderne i Nors' novellesamling; fra den ældre kvinde, der præger flere generationer og får barnebarnet til at tørre sig, når hun har været på toilettet, til au pair pigen, der finder et nyt bekendtskab i buddet, der skal hente en tomat, som er alt for stor til familiens behov. Dorthe Nors' noveller er præget af en klassisk realisme men varieret med et mystisk præg, der kommer til udtryk i det usagte.

"Buddhisten sætter hunden ind i bunden af bilen igen, og idet han drejer ud fra rastepladsen, forstår han, at Berlingoen er endnu et tegn fra Universet. Han kører i den sikreste bil på markedet. Han kører i en bil, hvori man ikke kan dø. Men selvom farlige ting, som for eksempel døden, ikke kan komme udefra og ind i Berlingoen, så er det ikke det samme, som at det farlige ikke allerede er inde i bilen."     (- "Buddhisten")

"Kantslag" af Dorthe Nors er internationalt anerkendt, og man forstår godt hvorfor. Disse 15 noveller har alle noget at byde på, og man befinder sig godt i de små og enkelt formulerede tekster, der drager én med ind i menneskets hverdag. Jeg glæder mig til at læse mere af Dorthe Nors, som med sit indblik i karakternes sjæl, har givet denne læser lyst til at læse mange flere noveller. "Kantslag"; skræmmende, spændende og smukt formuleret!


2 kommentarer :

  1. Det er sådan en fin novellesamling! Var også ret glad for den, selvom jeg ellers sjældent læser noveller - jeg bilder mig nemlig ind, at det ikke lige er mig ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg læser heller ikke normalt noveller, men tror jeg vil prøve at læse lidt flere :D

      Slet