tirsdag den 20. august 2013

Tanker om boghandlerneBoghandler Munk Bog & Idé i Kolding midtby lukker, det blev offentliggjort i sidste uge, og for at være helt ærlig var jeg ret chokeret, da jeg læste det i avisen. Jeg kommer af og til i butikken, og jeg synes at udvalget er ganske godt, denne boghandel har også i flere år været der, hvor jeg har stået i kø om morgenen, når det årlige bogudsalg blev skudt i gang. Men nu er det altså slut, i stedet for at bevare forretningen i midtbyen, vil ejeren nu udelukkende fokusere på butikken i Kolding Storcenter, da den er en bedre forretning, og selvfølgelig kan man sagtens sætte sig ind i scenariet, for det er jo, på trods af følelser forbundet med det at have en boghandel, en forretning.
 
Kolding er den 7. største by i Danmark, men en boghandel nede i byen har vi ikke meget længere, en noget skræmmende tanke synes jeg. Jeg har hørt både fra familie og venner, at det er utroligt at en boghandel ikke kan gå i byen, men også et samlet kor om at det er for dårligt, at der ikke længere vil være en boghandel i midtbyen. Det ser ud til, at personer i og omkring Kolding generelt undrer sig over og græmmes ved tanken, for på jv.dk faldt jeg over en artikel om et spændende nyt projekt; en ny form for boghandel ( http://www.jv.dk/artikel/1601691:Kolding--Forfatter-vil-kaempe-for-en-alternativ-boghandel ) : Forfatter og journalist Ole Sønnichsen er i gang med at undersøge mulighederne for at skabe en anderledes boghandel, en forretning der skal baseres på lokale kræfter, og idéen er, at den skal bygges op som en slags forening. Jeg glæder mig sådan til at høre mere om projektet, for det lyder som en helt fantastisk og virkelig spændende idé, en anderledes boghandel hvor man kunne tænke sig, at der ikke vil være det samme fokus på "hvad der sælger", men et større og mere varieret udvalg til de læseglade.
 
Krisen er til stede i de fleste brancher, og bogbranchen er også stærkt under pres, og netop derfor vil det være spændende at følge, hvordan en alternativ løsning modtages af forbrugerne, det kan jo være, at der er tid til en ny vinkel på ,hvordan boghandlere tager sig ud og bygges op.
 
Jeg håber på, at idéen bærer frugt, for en by uden en boghandel er nu en sørgelig tanke. Kolding fortjener at have en boghandel i midtbyen, og dette projekt kunne jo være løsningen. Jeg krydser fingre og vil følge projektet.

4 kommentarer :

 1. Det er lidt, som Neil Gaiman sagde: “What I say is, a town isn't a town without a bookstore. It may call itself a town, but unless it's got a bookstore it knows it's not fooling a soul.”

  Boghandlerne er måske undværlige, men det betyder ikke, at de skal forsvinde til fordel for virtuelle forhandlere. Det ville ganske enkelt være synd og skam, eftersom det at købe bøger du den go'e gammeldaws facon har en charme uden lige. Omvendt set er det også ganske urimeligt, at bøger skal koste op mod 300 kroner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja præcis! Man kan ikke erstatte følelsen af at gå rundt i en boghandel og bare kigge og finde nye bøger, det er jo meget bedre end "bare" at klikke rundt på nettet. Men ja du har helt ret; 300 kr. for en bog er dyrt! Og det er jo nok der den ender, at bøgerne simpelthen er for dyre herhjemme, jeg håber på at der er opbakning om en ny boghandel, det kunne være så dejligt! :)

   Slet
 2. Gud hvor morsomt! Jeg havde netop kopieret et Neil Gaiman-citat, og skulle netop til at indsætte det, da jeg så Nikolines kommentar. Det er bare så sandt, så sandt. En by er vitterligt ikke en rigtig by uden en boghandler.

  Jeg blev virkelig overrasket over dit indlæg; det virker helt grotesk at Kolding skal være foruden en boghandler. Men lige netop i Koldings tilfælde har det nok mere med storcentret at gøre, end med bogbutikken. For den suger virkelig al butikslivet til sig.
  Det nye boghandlerkoncept lyder enormt spændende og tilpas nytænkende; det ville være fantastisk at være mere læserorienteret i stedet for handelsorienteret. Jeg håber inderligt, det kommer op at køre, så jeg også kan kigge forbi indimellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det har helt sikkert noget med Kolding Storcenter at gøre, og som jeg skriver vil ejeren fokusere på den butik, der ligger der i stedet. Det er bare så utrolig ærgerligt når Kolding markedsfører sig selv som bl.a. Designby, og der bygges et nyt universitet, at der så ikke er er grundlag for en boghandel.
   Men håber da på, at det evt vil ændre sig i fremtiden, og at det nye projekt kan realiseres :)

   Slet