mandag den 26. august 2013

The Cuckoo's Calling, af Robert Galbraith "The Cuckoo's Calling", af Robert Galbraith, udgivet i 2013, forlaget Sphere, 4/5 stjerner

Sagen om den kendte unge model Lula Landrys død henlægges af politiet som selvmord, men sagen genoptages af privatdetektiven Cormoran Strike, da han bliver kontaktet af modellens bror John Bristow. Strike og hans midlertidige sekretær Robin begynder opklaringsarbejdet i en sag, der i første omgang virkelig kun ligner selvmord, men politiets løse tråde er mange, og sagen ser pludselig ikke længere så ligetil ud.

Privatdetektiv Comoran Strike befinder sig ikke på det bedste sted i sit liv; hans kærlighedsliv er smuldret mellem fingrene på ham, hans firma har kun én fast kunde, så økonomien ser heller ikke for godt ud. Han har en fortid i militærpolitiet, men er pensioneret fra tjeneste efter han mistede sit ben, han forsøger at holde kortene tæt til kroppen, men det er svært, når man er tvunget til at overnatte på kontoret.

Rowling er blevet kendt for at skrive fantastiske karakterer og for at gøre hver persons historie spændende. Dette er også tilfældet for "The Cuckoo's Calling", for selvom denne roman er en krimi, er det karakterne, der er det mest spændende. De forskellige personer,fra den et-benede detektiv, den pligtopfyldende sekretær, den "løse" model til den fordrukne hotte skuespiller har hver især en spændene historie. Rowlings evne til at skrive i accenter og benytte sig af slangudtryk, når karakterne taler, giver en sproglig variation og en fornemmelse af troværdighed, som hun er specialist i at skabe. Selvom romanen har et vist pirrende krimi element, er det dog karaktererne der løber med fokus. Det skal dog siges at Rowling formår, at fastholde spændingen i opklaringsarbejdet, som først til sidst bliver afsløret i et klassisk "endeligt opgør".

En allestedsnærværende karakter i Rowlings første krimimalroman er London, hver eneste beskrivelse af gåture, køreture og huse er indbegrebet af storbyen; der beskrives vejarbejde ved Tottenham Court Road, og hvis man selv har været der, kan man straks genkende de gennemførte beskrivelser. Det er disse beskrivelser, der er med til at danne en helt fantastisk og veludført baggrund for denne krimi. Læseren bliver taget med på en rejse rundt i Londons mange gader og kvarterer, og storbyens skyggesider bliver en del af mysteriet, for selvom London er overvåget af CCTV kameraer, er det alligevel nærmest umuligt at se, hvem der kunne være morder, og hvem der er uskyldig, når Cormoran Strike studerer billeder gang på gang.

Jeg lod mig rive med af Rowlings altid gennemførte univers; hendes sprog og karakterer. Selvom krimigenren ligger langt væk fra det, jeg normalt læser, tryllebandt denne roman mig. Den viser, hvordan kameraer, værende CCTV eller paparazziernes konstante blitz, der bader de kendte i et blændende lys, kun viser en del af sandheden, det er først, når man ser på helheden, at man kan se, hvad der i virkeligheden er foregået. Alt er ikke hvad det synes, også selvom politiet har afvist sammenhænge og vidneforklaringer.

Dette er Rowlings anden roman efter Harry Potter bøgerne, "The Cuckoo's Calling" er et helt anderledes projekt, romanen er langt mere "tilgængelig" end "The Casual Vacancy" var, men Rowling formår stadig at give læseren spænding og indlevelse, hun gør sit persongalleri levende, det er det hun er kendt for, og hun mestrer det stadig til perfektion.

Ingen kommentarer :

Send en kommentar