søndag den 14. juli 2013

Small man in a book, af Rob Brydon

 
"Small man in a book", af Rob Brydon, udgivet i 2011, forlaget Penguin, 4/5 stjerner

Rob Brydons selvbiografi følger ham, fra han bliver født i 1965 til år 2000. Her følger man hans opvækst, skolegang, første forelskelser, ophold på teaterskole og hans kamp for succes og realisering af en drøm.

 
 
Rob Brydon er kendt som skuespiller og komiker, han er en del af flere prisbelønnede engelsk komedieserier, laver stand-up og figurerer som både vært og gæst i flere quizprogrammer. Hans succes har været stor, men hans selvbiografi fortæller historien om, hvordan han troede, han havde taget en fatal beslutning, da han valgte at droppe ud af skuespillerskolen for at tage et job som radiovært. For Brydon blev hurtigt kendt for sin stemme, han laver stadig utallige parodier, og en af hans stemmer har lagt grunden for titlen til bogen, for, hvor mærkeligt det end lyder, kan han efterligne lyden af en lille mand i en kasse, af ham selv kaldet "the small man in a box" og dette er hurtigt omskrevet til titlen "Small man in a book". Men Brydon kæmpede i årevis med bittesmå roller eller slet ingen, for selvom mange gerne ville ansætte hans stemme, var det sværere med de "rigtige" roller. Biografien tager sin slutning, da Brydon endelig får sit store gennembrud på BBC.
 
"Grandpa [...] The bulk of my memories are of a strong man, eating sausage and mash on a Saturday lunchtime with just one hand. I should make it clear that he held a fork in the one hand. He wasn't an animal - nor, for that matter, an amputee"

"Small man in a book" er ligesom forfatteren selv utrolig morsom, den har en kvalitet, som jeg sætter stor pris på, når jeg læser en biografi; jeg kan høre manden bag fortælle hver eneste linje. Brydon smider om sig med små sjove anekdoter f.eks. om hans møder med andre kendte, der giver et indtryk af, hvordan Brydon på trods af sin succes har følt sig på dybt vand ved møder med f.eks. Bruce Springsteen og Catherine Zeta-Jones. Sidstnævnte gik han faktisk i skole med i Wales. Man får også et fint indblik i skuespillere og komikere, der samtidig med Brydon kæmpede mere eller mindre for at få den succes, som alle higer efter, det er personer som Dougray Scott, Catherine Tate og David Walliams. En ting, der er gennemgående i bogen, udover Brydons milde røst, er musikken, der er tekster fra bl.a. viser, Bruce Springsteen og Tom Jones, og alle bruges af Brydon til at understrege sindsstemninger og minder, hvilket fungerer upåklageligt.
 
Biografien er vellykket og fuld af gode grin, den er hurtigt læst og giver et godt og personligt indblik i kampen for at blive en del af Storbritanniens velkendte ansigter. En hyggelig, letlæst, personlig og morsom bog.
 
 

1 kommentar :

  1. Mr Wilson bliver virkelig en karakter i sig selv, der - som du påpeger - vækker følelser og bliver skyld i tårer, hvilket jeg også selv har oplevet. Jeg får helt lyst til at gense filmen nu. :)

    SvarSlet