torsdag den 25. juli 2013

Jane Eyre, af Charlotte Brontë

 
"Jane Eyre", af Charlotte Brontë, udgivet i 2011 (org.udg. 1847), forlaget Puffin Books, 5/5 stjerner
 

Den forældreløse Jane Eyre har en ulykkelig barndom, hvor hun må kigge langt efter den kærlighed, som hendes kusiner og ikke mindst hendes ulidelige fætter modtager fra hendes tante. Hun bliver sendt til skolen Lowood, hvor livet ikke bliver meget bedre, men hun uddanner sig, vokser op og søger en plads som guvernante og kommer i huset hos Mr. Rochester på Thornfield Hall, en mand der er svært at blive klog på, han er hård, men Jane synes om ham, og en kærlighedshistorie fyldt med gru og sorg tager sin begyndelse.

"Jane Eyre" er en af de helt store romantiske klassikere, og det er ikke svært at se hvorfor, når man læser romanen. "Jane Eyre" fortælles gennem øjnene af hovedpersonen selv, og er skrevet som en selvbiografi, det er hendes tanker og oplevelser, man som læser følger, og hendes sorger, smerte og glæder der rører en til tårer. Charlotte Brontës historie om den hårdtprøvede Jane er spændende, den er fyldt med ikke bare en fantastisk kærlighedshistorie, men også en følelse af mystik, for en uhyggelig historie gemmer sig på Thornfield Hall. En skræmmende latter og ildspåsættelse er en del af den historie, som man lærer mere og mere om i løbet af romanen, og den vil få uanede konsekvenser for både Janes og Edward Rochesters skæbne.


“Do you think I am an automaton? — a machine without feelings? and can bear to have my morsel of bread snatched from my lips, and my drop of living water dashed from my cup? Do you think, because I am poor, obscure, plain, and little, I am soulless and heartless? You think wrong! — I have as much soul as you — and full as much heart! And if God had gifted me with some beauty and much wealth, I should have made it as hard for you to leave me, as it is now for me to leave you."


Romanen handler om en søgen efter kærlighed og familie, alt det som den stakkels Jane har manglet i barndommen, en barndom som dog har formet hende og gjort hende til en klog og stærk person. Det er en fortælling om, hvordan et liv kan vendes om, og hvordan lykken er lunefuld - men inden for rækkevidde. Karaktererne i denne roman er utrolig detaljerede og smukt beskrevet. Jane er ikke en skønhed, og det samme gælder for hendes store kærlighed Mr. Rochester, et smukt billede på at det ydre ikke er alt. De karakterer der beskrives som smukke, er da heller ikke alle nogen, man synes særlig godt om. Det er en historie, der rører en og den gjorde stort indtryk på mig, Jane skal gå så grueligt meget igennem, inden vi når slutningen, og jeg levede mig ind i hvert et ord, der beskriver hendes rejse.
 
“I care for myself. The more solitary, the more friendless, the more unsustained I am, the more I will respect myself.”
 
Jeg lod mig forsvinde væk i denne fantastiske fortælling og det smukke sprog, som Charlotte Brontë benytter sig af. Tårerne trillede ned af mine kinder, da jeg nåede slutningen og lukkede denne bog i med den følelse, man kun får, når man er færdig med en helt speciel bog. Romanen er bare så utrolig smuk, og der er ikke meget andet at sige end; dette er en af de bedste bøger, jeg har læst!


6 kommentarer :

 1. Smuk anmeldelse af en smuk bog! Den er nemlig, som du selv siger, helt speciel og en af den slags bøger, man husker for evigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så svært at skrive den anmeldelse, netop fordi det er sådan en speciel bog, jeg er så glad for, at jeg endelig fik den læst!

   Slet
 2. Åh jeg glæder mig så meget til at læse den!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal du virkelig også, den er bare så fantastisk! :)

   Slet
 3. Så fin en anmeldelse :-) Må snart genlæse Jane Eyre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Det er sådan en fin bog, det er også en af de bøger, jeg regner med at skulle genlæse på et tidspunkt :)

   Slet