søndag den 30. juni 2013

Currently reading #1

 
Jeg nyder dagens lidt bedre vejr, som endda har budt på solskin, med at læse J.K. Rowlings "The Casual Vacancy". Jeg har i princippet været i gang med romanen siden jul, og jeg har startet på den flere gange, uden at kunne få den læst færdig, men nu har jeg bestemt mig for, at den skal læses til ende. Det er egentlig ikke fordi, jeg synes, den er dårlig, men hver gang jeg har været i gang med den, har der bare været noget andet, som har virket mere tillokkende.
 

lørdag den 29. juni 2013

"Pigen fra Auschwitz", af Morten Vestergaard

"Pigen fra Auschwitz" af Morten Vestergaard, udgivet i 2011, Jyllands-Postens Forlag 3/5 stjerner
 
"Pigen fra Auschwitz" er historien om Arlette Andersen, der i 1944 ankommer med tog fra Paris til Auschwitz-Birkenau. Arlette studerer engelsk på universitetet, da hun anholdes, fordi hun er jøde. Hun opholder sig i Frankrig i en lille lejr, indtil hun bl.a. sammen med andre studerende sendes videre til Auschwitz-Birkenau. Det er historien om en 19 årig pige, der overlever over et år i lejren, og hvad der skete med hende efter krigen.

Første gang jeg hørte om Arlette Andersen var fra min tysklærer i gymnasiet, hun kendte Arlette Andersen og havde bl.a. været medvirkende til, at hun skulle holde et foredrag på mit gymnasium. Jeg husker stadig tydeligt, hvordan jeg sad på første række, da en lille ældre dame bevægede sig op på podiet foran os og begyndte at fortælle sin historie. Det var en hel stille sal, der lyttede til denne kvindes fortælling. Noget helt specielt, jeg lagde mærke til, var, hvordan hun talte helt afklaret om sin tid i KZ lejren. Hun havde medbragt to gule stjerner, som hun engang havde båret på tøjet, og man kunne se den lille tatovering af tal på hendes håndled, et konstant minde om hvad hun havde gennemgået. Hun talte stille og roligt og tryllebandt én med den forfærdelige historie om Auschwitz fra en helt personlig vinkel.

Det helt afklarede og stille og rolige præg, hun havde ved sit foredrag, går igen i portrættet af hende. Journalisten Morten Vestergaard har gennem samtaler med Arlette Andersen gengivet hendes liv før krigen i Paris, under krigen i Frankrig og i Auschwitz og efter krigen først i Frankrig og dernæst i Danmark. Han har ikke kun skrevet Arlettes gengivelse af, hvad der skete med hende, men også gengivet detaljer og facts fra krigen og fra KZ-lejrene.

Dele af bogen er meget vellykkede, og det er de dele, hvor Arlette Andersens egen "stemme" er tydelig, hvor man virkelig kan føle, at det er hendes fortælling, som er gengivet, men man taber indimellem tråden, når der citeres fra diverse værker om 2. verdenskrig, og der fortælles om, hvordan KZ-lejrene blev opfundet. Samtidig skal det nævnes at der er utrolig mange sproglige fejl, jeg skal ikke kunne sige, om de er rettet i senere udgaver, men det er meget forstyrrende, og man kan undre sig over, hvordan mange fejl kan snige sig ind og endda være til stede på den sidste side i bogen. Desværre er "Pigen i Auschwitz" langt hen ad vejen ikke særlig velskrevet, og jeg ville virkelig ønske, at den var ligeså spændende, som foredraget jeg overværede, men den er desværre ikke så velformuleret som Arlette selv. Det skal dog nævnes, at bogen er meget let at læse, og jeg læste den på en eftermiddag.

Arlette Andersens fortælling er spændende, og den er vigtig! Hun siger, både i bogen og til foredragene, at hun fortæller sin historie specielt på skoler, for at unge mennesker skal vide, hvad der skete under 2. verdenskrig, og jeg synes, det er utrolig modigt af hende, og jeg beundrer virkelig hendes indsats.
Konklusionen må være: Læs bogen på trods af dens fejl og mangler (=Vestergaards fejl og mangler), for Arlettes historie er intet mindre end fantastisk og meget rørende!

fredag den 28. juni 2013

Tanker og drømmerier



I går fik jeg den sidste karakter, der betød, at jeg endelig kunne kalde mig selv "bachelor". Og ja nu sidder jeg her og tænker lidt over de tre år, der gik med at læse fantastisk litteratur og lære på en helt ny måde. Jeg fandt de to bøger frem, jeg skrev mit bachelorprojekt om, Jane Austens "Northanger Abbey" og "Sense and Sensibility", det er to billige paperback udgaver, som blev læst flittigt. Der sidder stadig små lapper overalt, nogle er faldet ud, men de fleste er der endnu, og jeg har ikke kunne nænne, at tage dem ud. De viser, hvor meget tid og energi, der blev brugt på den opgave, en hel sommer gik med at læse og skrive og læse igen. De to bøger vil altid have en helt speciel plads på min bogreol, også selvom de ikke er de smukkeste udgaver, der findes.



torsdag den 27. juni 2013

Gemte og glemte skatte #1

Hele mit liv er jeg blevet slæbt med til loppemarkeder af mine forældre, og jeg har altid elsket det. Den følelse man får, når man står i kø, det adrenalinsus man får lige inden dørene åbner, hvor samtlige mennesker skubber en længere frem mod døren. Jeg skynder mig altid direkte til bøgerne, og selvom der er "hajer" (ja det kalder jeg de mennesker, der køber ind til deres butikker) er det med lidt træning ganske nemt at finde nogle gemte skatte iblandt de mange bøger. Jeg har fundet smukke gamle udgaver, næsten nye bøger (der stadig koster mange penge i butikkerne), engelske udgaver jeg aldrig har set i Danmark før, og bøger der kan bruges til studiet. Det er bare en helt speciel fornemmelse når man skynder sig rundt om de lange borde med bøger, og opdagelsens glæde når man spotter en af de bøger, man har ledt med lys og lygte efter længe, eller et af de mange værker man slet ikke vidste man stod og manglede. Sidstnævnte er sjovt nok altid dem jeg finder flest af...
Her på bloggen vil jeg med jævne mellemrum vise nogle af mine "fund" frem, og i dag er det en god blanding af gammelt, nyt og engelsk.

Paperweight, af Stephen Fry
Jeg er en stor fan af Stephen Fry, han har klaret sig så utrolig godt på trods af psykiske problemer, og jeg har stor respekt for ham, og det han har udmærket sig ved. Jeg elsker at slappe af på sofaen og se QI, A bit of Fry and Laurie eller nyde en af hans velskrevne biografier. Jeg blev så glad, da jeg spottede denne bog på et loppemarked, det var en af dem, jeg endnu ikke havde fået købt. Paperweight er en samling af Fry's tekster fra både aviser, radio og tv. En samling af tekster som man kan læse lidt i en gang imellem (han påpeger i starten af man ikke skal læse den på én gang). Der vil dukke en anmeldelse op, når jeg engang har læst mig igennem alle teksterne.

Baskervilles Hund, af Arthur Conan Doyle
Kan stadig huske da jeg fandt denne her bog for et par år siden. Jeg så den fine læderindbundne ryg og tog den op, og forelskede mig fuldstændig i den, jeg elsker indbindingen med  de smukke "blomsterkrummelurer". Udgaven er fra 1902, og jeg tror, det er en af de første udgaver af Doyles Sherlock Holmes historier på dansk. Noget af det sjove ved gamle bøger er, at de ofte har en inskription, i denne er der også skrevet navn i, og man undrer sig over, hvem mon "Frits" var og mon han elskede Sherlock Holmes historierne, om han købte den selv eller fik den i gave. Bogen ligger altid fremme et sted ved min bogreol, for at man rigtig kan nyde den og lade fingrene løbe hen over forsiden, hvor man kan mærke blomstermønstret.

The Top 500 Poems, edited by William Harmon
En antologi fyldt med digte i alle mulige afskygninger, der er Chaucer, Marlowe, Shakespeare, Blake, Wordsworth, Keats, Plath og mange mange flere. En bog jeg af og til finder frem og bladrer i, læser et par smukke digte, og lægger den fra mig igen. Der er så mange forskellige indtryk og smukke sætninger, at man ikke kan læse i den i længere tid, for det er alt for overvældende. Den er en af de bøger, jeg bare er overrasket over at have fundet, for det er sjældent, at der dukker den type bøger op på loppemarkeder her i Jylland.

Hovedsporet: Dansk Litteraturs Historie
Denne bog fra 2005 fandt jeg fornylig på et loppemarked, hvor der ellers var meget tomt på bordene med, hvilket altid giver en synkende fornemmelse af skuffelse. Men jeg fandt denne fine og faktisk splinternye litteraturhistorie, hvis der er noget, jeg altid køber, er det, når jeg finder litteraturhistoriske bøger. Og dette eksemplar virker som om, der end ikke er bladret i det. Så endnu en bog til samlingen, og kun 5 kroner, så er det da et røverkøb.

Det er nemlig endnu en af de fantastiske ting ved loppemarkeder, bøger koster kun 5-10 kroner, og 10 kroner ville jeg endda sige var et lettere pebret loppemarked. Der er ikke noget bedre end at komme hjem med en kæmpe stak bøger, som man end ikke har brugt 100 kroner på.

Bachelor...

Jeg føler jeg kan svæve! Jeg sidder her foran skærmen med det største smil og en dejlig fornemmelse i kroppen. Jeg ville lige tjekke, om den sidste karakter måske skulle være kommet i dag, og da jeg loggede ind, stod den der: Narratologi, og ved siden af "10". Det betyder, at jeg nu kan kalde mig bachelor i Litteraturvidenskab med tilvalg i Kommunikation, retorik og formidling. Så nu kalder sommeren på mig, jeg kan nyde at være fri som fuglen indtil 3. september, hvor jeg tager hul på kandidaten. Men nu vil jeg bare have fri, læse det jeg vil og nyde sommeren, når den engang vælger at indfinde sig - for lige nu er jeg helt ligeglad med, at det regner udenfor. 3 år med det dejligste studie er slut, og jeg glæder mig til at starte på det næste kapitel med dejlige bøger, undervisere og medstuderende. Tror bacheloren skal fejres med et lille bogindkøb på amazon, der er et par bøger, jeg længe har ønsket mig, og hvis man har fortjent det, må det da være nu!

onsdag den 26. juni 2013

Shakespeare er det helt rigtige på en overskyet "sommer"dag...

Jeg sidder hjemme i min stue og kan høre hvordan det blæser udenfor, det er halvmørkt, for et tungt skydække har lagt sig henover himlen. Nu troede jeg ellers lige, sommeren var på vej. Jeg har søgt tilflugt i sofaen med Shakespeare ved min side. Shakespeares smukke sprog kan altid gøre mig helt veltilpas, jeg nyder de snørklede sætninger, dramaernes ulykkelige udgange og komedierne der på trods af modgang kan ende i et bryllup. I går fik jeg billetter til Coriolanus i Donmar Warehouse i London, det er godt nok først til januar, men jeg benytter lejligheden til at læse et fantastisk drama af Shakespeare, som jeg ikke før har beskæftiget mig med. Jeg købte fornylig Peter Ackroys "Shakespeare the Biography" på et loppemarked, og jeg kan slet ikke vente med at læse den, den er på listen over bøger, der skal læses i sommerperioden, og når jeg har læst Coriolanus færdig, tror jeg det er den, jeg skal i gang med, det er lang tid siden en biografi har fundet vej ind på læselisten.

mandag den 24. juni 2013

Frankenstein, af Mary Shelley

"Frankenstein" af Mary Shelley, fra forlaget Wordsworth Classics, udgivet i 1993 (original udgivelse: 1818) 4/5 stjerner


En klassiker, der længe har været at finde på listen over bøger, jeg gerne ville læse.
 
Frankenstein er historien om en mand, og det monster han skaber, og spørgsmålet er jo så, hvem det egentlige uhyre er.
 
Den unge Victor Frankenstein skaber ud af døde kroppe en mand, men hans kreation skræmmer ham fra vid og sans, og vi følger ikke bare hans skæbne og hans ulidelige frygt for det monster, han har skabt, men også den skabning, der kastes ud i et liv, hvor alt og alle græmmes ved ham.
 
Romanens univers er mørkt og dystert, og det afspejler de to hovedpersoners indre landskab: Manden der leger Gud, og den skabning han efterlader i ensomhed og frygt. Fortællestilen fascinerede mig med dens rammefortællinger, der drager én ind i tankerne af Frankenstein, der græmmes ved sit eget liv, og den stakkel, der var så uskyldig, men som ødelægges og gøres til et monster af de mennesker, han møder på sin vej.
Depression, desperation, frygt, vrede, skyld, der er så mange følelser, der spiller ind og farver romanen, og at den tager sit udspring i den engelske romantik er tydeligt, for her var følelser og naturen i fokus. Skove, bjerge og isfyldt landskab er baggrunden for de afgørende scener i romanen, og Shelley benytter sig af naturen til at vise sine karakterers følelser.
 
Mary Shelleys klassiker er blevet læst igen og igen i snart 200 år, og det er ikke svært at se hvorfor. Den drager læseren ind i et medrivende mørkt og uhyggeligt portræt af to mænds ensomhed, frygt og fordærv.

Bøgernes Univers


Sommeren er på vej, og jeg befinder mig pludselig på en blog. Det hele er så nyt, og mens jeg nyder det, endnu ikke helt, fantastiske vejr, eksperimenterer jeg med bloggens udformning. Bøger flyder stadig rundt omkring efter en travl eksamen, men jeg kan nu kalde mig selv for Bachelor i Litteraturvidenskab. Bøgerne fylder meget, ikke bare i mit liv, men også på hylderne. Jeg læser og læser, men listen over bøger, der skal udforskes, bliver aldrig kortere. Bøgernes univers er et uendeligt landskab, der kun bliver større og større, og her er jeg strandet: iblandt sider og glemte ord, hvor min blog tager sin begyndelse, og mine tanker om litteratur kan få lov til at blomstre. Det er her, jeg skal have hjemme, hvor min læselyst kan fortælle og forklare sig.