tirsdag den 19. august 2014

Salman Rusdhie på Odense Centralbibliotek



Salman Rushdie der søndag d. 17. august modtog Hans Christian Andersen literature award, var samme dag at finde på Odense Centralbibliotek, hvor han var i samtale med Søren Frank og Sten Moslund, der begge underviser på SDU i Odense og forsker i Rushdies værker. Rikke og en fælles veninde, der var så sød at stå i kø for at skaffe os billetter, tog afsted sammen, for at høre Rushdie fortælle om sit forfatterskab. Salman Rusdhie har i mange år været en forfatter, som jeg mest af alt kendte som, ham der dukker op i Bridget Jones Dagbog, hvor Bridget noget kluntet præsenterer en ny roman og får rodet Rushdie med ind i sin talestrøm. Samtidig har Rushdie været "den der forfatter som var truet på livet". Jeg har kendt titlerne på hans nok mest kendte værker; "Midnight's Children" og "The Satanic Verses", men det var først, da jeg fik mulighed for at opleve Rushdie i virkeligheden, at jeg forsøgte mig med hans forfatterskab. Nu glæder jeg mig bare til at læse mere fra hans hånd!

Arrangementet på Odense Centralbibliotek viste sig at være en virkelig interessant halvanden time, hvor Rushdie fortalte en del om sine to børnebøger "Luka and the fire of life" og "Haroun and the sea of stories". Begge bøger har han skrevet til sine sønner, da de som børn efterlyste bøger fra Rushdies hånd, som også de kunne læse og forstå. Rushdie fortalte bl.a. om det at skrive en fortælling hvor personerne stilles over for en umulig opgave, for derigennem at bevise overfor børn, at det umulige ikke findes; et utroligt inspirerende budskab, som alle kan lære noget af. Han fortalte om hele sit forfatterskab og snakkede frit om f.eks. drømme, og hvordan han selv drømmer de mest ordinære ting som at læse avis, måske havde han opbrugt fantasien igennem sine skriverier. Salman Rushdie viste sig som en lun og humoristisk fortæller, og det var fascinerende at høre ham læse op af bogen om Luka akkompagneret af en masse små latterudbrud fra publikum. Søren Frank og Sten Moslund havde interessante spørgsmål som guidede Rushdie med let hånd, men mange spørgsmål var bestemt ikke nødvendige, for Rushdie kunne fortælle længe, og da samtalen lakkede mod enden, kunne man blot ønske sig, at det ville fortsætte nogle timer endnu, men ak; Salman Rushdie skulle skynde sig videre. Gyldendal havde dog været så rare at sponsorere en signeret bog til hver af de tilhørende. Jeg er bare så glad for bogen om Luka, når det nu var netop denne, som Rushdie havde valgt at læse højt fra. Rushdie er et forfatterskab, som jeg kun lige akkurat er begyndt på, og jeg glæder mig efter denne fantastiske eftermiddag i selskab med forfatteren i ly fra regnen udenfor i et fjernt eventyrligt land, i en tryg og atmosfærisk talestrøm, til at læse mere af denne litterære legende.


søndag den 17. august 2014

Bøgernes Univers er nu også på facebook!

 
 
Jeg har i lang tid overvejet, om jeg skulle tage springet og oprette en side til bloggen på Facebook, jeg er nu sprunget ud i det, og Bøgernes Univers er (endelig!) at finde på Facebook! Her vil jeg linke til nye indlæg samt opdatere på læsning og litterære oplevelser. Jeg vil blive rigtig rigtig glad, hvis I har lyst til at "synes godt om" bloggen derinde. Det er for mig bare rigtig spændende med endnu et supplement til bloggen, endnu en ny dimension at udforske; twitter, tumblr og instagram benytter jeg mig allerede meget af, og jeg nyder at følge med hos andre og selv opdatere. Facebook bliver et nyt sted, hvor jeg kan skrive om bøger og læsning, og det glæder jeg mig virkelig meget til.

Bøgernes Univers på facebook er at finde på: https://www.facebook.com/bogensunivers

fredag den 15. august 2014

Currently reading #20


Sommeren er allerede ved at være ovre, jeg har endnu to ugers ferie tilbage, inden jeg begynder i praktik d. 1. september, og desværre skal disse sidste uger bruges på at skrive den sidste eksamensopgave på dette semester, en opgave der af uransagelige grunde blev skubbet af en underviser til sidst i august. Jeg har dog stadig et par bøger, jeg gerne vil have læst inden ferie endegyldigt er slut, så jeg holder endnu et par dage fri, så jeg stadig har tid til at nyde friheden til at læse lige, hvad jeg vil. Jeg har rigtig nydt at have tid til at fordybe mig i alskens bøger i løbet af den dejlige sommer. I øjeblikket er jeg i gang med "Midnight's Children" af Salman Rushdie. Rushdie skal d. 17. august modtage H. C. Andersen litteraturprisen i Odense, og jeg skal se Rushdie på biblioteket i Odense samme dag, så jeg skal lige have læst "Midnight's Children" færdig inden. Indtil videre synes jeg utrolig godt om romanen, hvis sprog flyder smukt og frit, og så virker historien rigtig interessant. Jeg ser meget frem til arrangementet i Odense, hvor Rushdie skal være i samtale med to undervisere fra Litteraturvidenskab (mit studie), så det bliver rigtig sjovt. Nu vil jeg vende tilbage til min stol og læse videre i romanen, så jeg er lidt bedre forberedt til Rushdies besøg i Odense på søndag.

Hvilken bog er I i gang med at læse? Og har i erfaring med Rushdies forfatterskab?


torsdag den 7. august 2014

Gemte og glemte skatte #13


Den danske sommer har været mit ferieland i år, jeg har sammen med mine forældre kørt rundt og set kirker, museer og slotte, jeg har nydt det gode sommervejr og taget tid til at læse og fordybe mig i en masse gode bøger. Jeg har holdt sommerpause fra bloggen, men læsningen har bestemt ikke været sat på standby. Ferien har indtil videre (den varer jo helt til 1. september...) været utrolig dejlig og afslappende. Jeg har ikke købt mange bøger i løbet af sommeren, men en dag i ferien dedikerede jeg til at tage rundt til forskellige genbrugsforretninger, jeg elsker gamle og antikke sager, og jeg holder meget af at kigge på hylderne med bøger. Jeg fik købt et par enkelte ting, og så fandt jeg en fin stak bøger, det blev faktisk næsten til en enkelt bog eller to i hver forretning. Jeg er altid imponeret af det udvalg af ikke bare danske bøger, der er i mange genbrugsforretninger, for jeg fandt også en del rigtig fine engelske bøger.

"Ernest Hemingway Selected Letters 1917-1961" Jeg glæder mig til at kigge i denne store bog, Hemingway er nok den forfatter, jeg har det mest ambivalente forhold til, nogle af hans tekster holder jeg rigtig meget af, mens jeg nærmest hader andre. Hans romaner har jeg endnu ikke læst, og jeg håber på at få læst en meget større del af hans forfatterskab. Brevene her er da bestemt en begyndelse, sjovt nok var der indeni bogen en masse udklip bl.a. om Hemingway, som den tidligere ejer må have gemt. Det er en af de ting, jeg synes, er virkelig fascinerende ved at købe brugte bøger i genbrug eller på loppemarkeder, nogle gange er der de mest fascinerende små udklip gemt imellem siderne.

"A Collection of Essays" af George Orwell. Jeg er rigtig glad for samlingen med George Orwells essays, der er tekster om alt muligt forskelligt bl.a. et essay om Charles Dickens. Orwell er ligesom Hemingway en af de forfattere, som jeg gerne vil læse mere af.

"The Custom of the Country" af Edith Wharton. Jeg har lige læst "House of Mirth" af Wharton, og jeg glæder mig til at læse flere romaner af hende, så da jeg faldt over den smukke hvide udgave fra Vintage af "The Custom of the Country" blev jeg nødt til at eje den.

"Auntie Mame" af Patrick Dennis fangede mit blik med dens røde cover, og historien om tanten lød rigtig sjov, så den fandt vej med mig hjem. Jeg har ikke tidligere hørt om romanen, der er udgivet i 50erne, men efter et lille blik på goodreads, synes den at være meget populær.

"Breakfast at Tiffany's" af Truman Capote i denne fine pink udgave fra Penguin til sølle 5 kroner købte jeg også. Jeg har ikke læst noget af Capote, og jeg har ikke engang set den ellers ikoniske film med Audtrey Hepburn, så jeg ser frem til at læse bogen og så måske derefter se filmen, som jeg har liggende i skabet.

"Moll Flanders" af Daniel Defoe er en klassiker, som jeg ikke har læst. Den har længe stået på læselisten, så nu er første skridt da taget; jeg har anskaffet mig den!

"Vaudeviller" af Johan Ludvig Heiberg er en samling af forskellige vaudeviller, og jeg synes forsiden er virkelig yndig, den gamle bog fra 1903 kostede kun 10 kroner. Så nu skal den stå sammen med mine andre gamle bøger.

Det er bestemt ikke sidste gang, jeg vil sætte en dag af til at shoppe løs i genbrugsforretningerne, for jeg er nu ret tilfreds med min høst, og så nyder jeg sådan at gå på skattejagt, man ved aldrig hvilke bøger eller ting man falder over i en genbrugsbutik. Men der er næsten altid en eller anden fin lille skat gemt et sted, som man (næsten) ikke kan leve uden.