lørdag den 18. november 2017

Mit BogForum 2017 #3 - Højdepunkter i billeder

Kronprinsesse Mary fortalte om sit arbejde med kvinders rettigheder specielt i Afrika i forbindelse med udgivelse af bogen #Childmothers.

Igen i år bød BogForum på masser af spændende og sjove oplevelser. Dette er det tredje og sidste af i alt tre indlæg om, hvad jeg blandt andet oplevede i løbet af weekenden. (Læs de to første her og her.)

Det er svært at nå rundt om alt det, som man oplever i løbet af tre dage på BogForum. Her er billeder fra nogle af højdepunkterne.

Johan Olsen fortæller om universet og sin bog Bogen om Verden! Han siger forresten, at ser man en sølvfisk, så skal man hilse på den og sige "F**cking godt gået!", den har nemlig overlevet mere end de fleste!




Momolydbog er altid et højdepunkt: Her med en fullcast oplæsning af et uddrag af 1001 Nats Eventyr.
Jan Priiskorn Schmidt (til venstre) fortæller om sin tid som barnestjerne i bogen. De fleste vil kende ham som Jan i Min Søsters Børn. Han har skrevet bogen Barnestjernen fra Bryggen.


Peter AG fortæller om bogen Julekalenderen.


Michael Falch fortæller om sin selvbiografi Til grænsen.
BogForum 2017 blev endnu en fantastisk oplevelse, og jeg glæder mig allerede til næste år!

torsdag den 16. november 2017

Mit BogForum 2017 #2 - Møde med Jeffrey Archer


VIP event er der inviteret til af forlaget Lindhardt og Ringhof.

Igen i år bød BogForum på masser af spændende og sjove oplevelser. Dette er det andet af i alt tre indlæg om, hvad jeg blandt andet oplevede i løbet af weekenden. (Læs det første her.)

Det er ikke hver dag, at man bliver inviteret til et event med en verdenskendt forfatter, men da BogForum løb af stablen i november, var vi en lille gruppe bloggere, som fik muligheden for at mødes til et VIP-arrangement med selveste Jeffrey Archer.

Jeffrey Archer er en forfatter, der har solgt rigtig mange bøger, han er bl.a. kendt for bestselleren Kane and Abel, der har solgt over 33 millioner eksemplarer. Archer har desuden siddet i fængsel, arbejdet som politiker og for Margaret Thatcher og i hvert fald ikke levet en stille tilværelse. Han er noget af en personlighed, og der var da også lidt nervøsitet blandt os alle, da vi var på vej op for at møde ham sådan ansigt til ansigt.

Faktisk havde vi ingen grund til at være nervøse, han var flink omend lidt selvcentreret og havde tydeligvis markante holdninger om alt fra kvaliteten på hoteller til kvinder og politik. Det var Lindhardt og Ringhof, der havde inviteret os, og vi fik desuden de første tre bind af Clifton Krøniken, jeg har læst den første for kort tid siden; den er rigtig spændende, så jeg er faktisk straks gået i gang med nummer to. Det er letlæste og spændende bøger om tiden omkring Anden Verdenskrig.

Jeffrey Archer sad for bordenden, mens bloggere og forlagsfolk slog kreds omkring bordet. Han fortalte selv ivrigt og tog desuden i mod spørgsmål. Han fortalte levende om sin kone, Lady Mary Archer, som har haft en flot karriere, de mødte hinanden, da de begge studerede i Oxford. Han talte i samme forbindelse om, hvordan det er kvinderne, der er fremtiden, fordi kvinder tør, mens mænd tøver, og i samme ombæring pegede han rundt i rummet, og kommenterede på antallet af kvinder. Den eneste mand, var nemlig fra forlaget.

Han fortalte også om sin skriverutine, han står tidligt op hver dag kl. 5.30, sidder klar ved sit skrivebord kl. 6. Han skriver fra kl. 6-8, igen fra 10-12 og 14-16, og fra 18-20 læser han dagens arbejde igennem. Og så går han i seng kl. 21.30. Hans hus på Mallorca, der hedder Writer's Block, er tydeligvis en ironiserende kommentar, da han selv siger, at han aldrig har lidt af 'writer's block' (skriveblokade, red.). Jeffrey Archer understregede igen og igen, hvor vigtigt det er at arbejde hårdt for at opnå sine mål. Selvom han har levet en privilegeret tilværelse og har solgt millioner af bøger, så har han behov for at vide, at hvis nogen siger til ham, at de ikke bryder sig om hans bøger, så kan han trække på skuldrene og sige, at han har gjort sit bedste. På trods af hans titel, huset på Mallorca og tjenestefolk, så benytter han sig ikke af den nyeste og dyreste teknologi, når han skriver, nej han skriver alting i hånden!

Vi sluttede det spændende møde af med signeringer og en lille småsludder på tomandshånd med forfatteren. Jeg kommenterede på hans utrolig smarte manchetknapper, der var udformet som små gule blyanter (de kan skimtes på det første billede), som han fortalte, at han havde fået af sin søn, og tilføjede: Ham der ikke læser.

tirsdag den 14. november 2017

Mit BogForum 2017 #1 - Silvera, McFarlane og Hawkins



Igen i år bød BogForum på masser af spændende og sjove oplevelser. Dette er det første af i alt tre indlæg om, hvad jeg blandt andet oplevede i løbet af weekenden.
 
Jeg jubler altid lidt, når der er udenlandske forfattere på BogForums program. Jeg har som mange andre læst Kvinden i Toget, af Paula Hawkins, som jeg fandt underholdende men ikke banebrydende, så hende blev jeg nødt til at høre. Mhairi McFarlane og Adam Silvera har jeg endnu ikke læst noget af, men da jeg har hørt så meget godt om dem begge, indfandt jeg mig også til deres 'optrædener' i løbet af weekenden.
 

 
Mhairi McFarlane var utrolig sjov og spændende at lytte til, og man fik med det samme lyst til at læse hendes bøger. Det er altid skønt, når man har den oplevelse.
 
 
 
Adam Silvera var inspirerende, og jeg er utrolig glad for, at jeg nåede at høre ham fortælle, selvom mit program var presset.
 
 
 
Paula Hawkins var lidt 'underwhelming', meget interessant, men også utrolig monoton og virkede måske lidt snobbet, men jeg fik lige signeret en bog efter hendes interview.
 
Jeffrey Archer var endnu en udenlandsk forfatter på årets BogForum, men ham vender jeg tilbage til senere, da jeg var så heldig at være inviteret til et VIP-arrangement med ham søndag.

tirsdag den 7. november 2017

Jeg varmer op til BogForum #2 - Caitlin Moran



Jeg har faktisk kun læst en enkelt bog af Caitlin Moran, Sådan opfinder man en pige, jeg elskede den, og så derfor rigtig meget frem til at se og høre Moran på BogForum 2015. Og det minder mig om, at jeg snart burde få læst noget mere af hende!

Caitlin Moran skuffede bestemt ikke, hun var sjov og ligefrem i sine interviews. Jeg så hende først i en af de store sale, hvor der egentlig ikke var signering efterfølgende, men flere andre gik hen og spurgte, og hun signerede alles bøger. Skønt at møde en kvinde (og forfatter), som virkelig går op i faktisk at tale med den person, som hun står overfor. Hun startede med knus og kindkys for derefter at sludre, mens hun skrev i ens bog. Og hey, når Caitlin Moran siger, at ens øjenbryn er 'on fleek', og derefter skriver det i ens bog, så er det altså en af de sjoveste og underligste oplevelser, som jeg har haft på BogForum. Og lige nu ærgrer jeg mig over, at jeg ikke har fotograferet bogen, inden jeg pakkede den i en kasse... Det må I have til gode!

mandag den 6. november 2017

Jeg varmer op til BogForum #1 - Patrick Ness


BogForum 2017 nærmer sig med hastige skridt, derfor ser jeg tilbage på tidligere store oplevelser fra bogmessen.

En af mine store oplevelser på sidste års BogForum var Patrick Ness, jeg så ham på begge dage, hvor han var der, og jeg fik signeret hele 4 bøger.
 
Patrick Ness er bare helt fantastisk, og jeg nød virkelig at sludre med ham, imens han signerede mine bøger sidste år. Jeg havde medbragt en lille og helt særlig bog, som er en del af en serie af små historier skrevet om hver af de 12 Doctors fra Doctor Who. Patrick Ness har skrevet bogen om The Fifth Doctor, og det er en superfin lille historie. Patrick Ness udbrød begejstret, at den havde han ikke signeret særlig mange af, for den var der aldrig nogen, der medbragte. Hvorefter vi lige fik snakket om både Doctor Who og hans spinoff-serie Class, han jokede med, at han slet ikke ville vide noget om, hvordan jeg havde set Class, for den var jo ikke sendt i dansk tv - men jeg havde nu faktisk bare set afsnittene, da jeg var et smut i London, så det var slet ikke så lyssky. Faktisk medbragte jeg dagen efter en (dengang) ny udgave af A Monster Calls, som blev udgivet i forbindelse med premieren på filmen, som han også fortalte, at han endnu ikke havde signeret så mange af, fordi den var så ny.

Det er altid dejligt, at man bliver mere glad for en forfatter, efter man har mødt dem i virkeligheden, og sådan har jeg det helt sikkert med Patrick Ness.


 
 

lørdag den 4. november 2017

Et besøg i Paris og Shakespeare and Company


 
 
I efterårsferien havde jeg en enkelt skøn dag i Paris. Jeg var med tre venner på en lille tur til Frankrig, hvor vi skulle i Disneyland, og så skulle vi også lige én dag til Paris. Det endte dog med, at jeg var selv afsted til storbyen, fordi de andre ikke lige orkede det efter to dage i Disneyland. Men så er det jo godt, at jeg er vant til at rejse lidt rundt på egen hånd, jeg ville i hvert fald ikke gå glip af Paris, når det nu var min første tur til Frankrig. Dagen bød på en tur forbi Triumfbuen, en tur op i Eiffeltårnet (sikke en udsigt!) og i Notre Dame - og ja jeg gik næsten og smånynnede God Help the Outcasts fra Klokkeren fra Notre Dame. Min tur sluttede med et perfekt besøg hos Shakespeare and Company. Sikke en smuk og dejlig boghandel, den må man ikke snyde sig selv for, hvis man befinder sig i Paris. Det er en lille labyrint af bogreoler, man måtte desværre ikke fotografere derinde, så jeg har kun billeder af butiksfacaden.
 
Der var en helt speciel stemning, hvor man altså kunne mærke kærligheden til bøgerne. Ovenpå sad en ung mand og spillede klaver, det var dejligt med lidt underlægningsmusik, når man gik rundt og kiggede på biblioteket, der er ovenpå butikken. Jeg fandt en ny udgave af Hamlet og en fin illustreret bog med citater fra Shakespeare, og det er jo Shakespeare and Company. Så købte jeg også en fin lille udgave af The Little Prince, jeg tænkte, at jeg hellere måtte købe et eller andet fransk, når nu jeg var der, og så den fineste lille notesbog og et indkøbsnet, man skal aldrig gå ned på antallet af net.
 
Hvis jeg engang skal forbi Paris igen, så skal jeg i hvert fald også ind i denne lille perle af en boghandel.

torsdag den 2. november 2017

Gode læsetips fra nær og fjern #1

 
Jeg bliver ofte spurgt, om jeg ikke lige kan foreslå en god bog. Nogle gange vil personen gerne have noget let, andre gange en klassiker eller måske en krimi, og nogle gange er det et fuldstændig åbent spørgsmål, hvor man bare skal hive en eller anden idé frem uden et stikord fra spørgeren. Jeg tror, det er noget, som de fleste læseheste kan nikke genkendende til, og man bliver da også altid glad (og lidt beæret), når andre sådan lægger deres læsestunder i ens hænder. Da jeg fornylig var projektansat på et bibliotek, nød jeg virkelig også at finde gode bøger til lånerne, det var der nemlig stor efterspørgsel på i sommerferien, hvor jeg havde min vante gang i udlånet på biblioteket i Kolding.

Jeg får dog også tit masser af læsetips af andre, og det er netop disse, jeg gerne vil skrive mere om, det kan både være inspiration fra min tid på uni, fra arbejdet, venner, familie eller flygtige bekendtskaber. Mange af de forslag til nye bøger udmunder i gode eller spændende læseoplevelser.

Lige nu sidder jeg og redigerer en bog på Kolding Stadsarkiv, og en af mine kolleger har foreslået mig at læse Outlander af Diana Gabaldon, og hun var endda så sød at medbringe ikke bare den første bog, men også den anden - så jeg ikke manglede 2'eren, hvis jeg nu fik læst den første hurtigt færdig.
 
Det perfekte ved denne anbefaling er jo, at det tydeligvis er en bog, som er blevet læst, og det er nu egentlig meget rart, når man låner en bog af en bekendt.

mandag den 31. juli 2017

Store bogoplevelser i sommerferien #3



I dag er det J.K. Rowlings fødselsdag, derfor mindes jeg en af mine helt store sommerlige bogoplevelser. Faktisk har Rowling stået bag flere store læseoplevelser i mine sommerferier også med sine Cormoran Strike krimier.

Det er dog den sidste bog om Harry Potter, der må siges at være den største sommerbogsoplevelse, som Rowling har givet mig. Da Harry Potter and the Deathly Hallows udkom, var det lige midt i sommerferien, og jeg skulle afsted på ferie lige efter udgivelsesdagen.

Som jeg havde gjort med de foregående to bøger, befandt jeg mig om natten foran boghandleren, hvor jeg ventede på, at klokken skulle blive 1.00, så jeg kunne få fingre i et eksemplar. Min nyindkøbte roman kom med til Nordjylland, hvor jeg skulle tilbringe en uge i sommerhus med familien. Det skal lige nævnes, at når jeg er på ferie, så er jeg ikke typen der daser i solen. Jeg er derimod konstant på museer og ude ved diverse seværdigheder. Derfor var det kun om eftermiddagen eller aftenen, at jeg havde tid til at sætte mig ned med min bog, og så placerede jeg mig i den bedste lænestol i stuen.

Fra lænestolen havde jeg udsigt til klitterne og længere ude stranden, jeg husker tydeligt, at da jeg læste de sidste kapitler, var det overskyet og blæsende, det var den helt perfekte stemning. Jeg kunne på én gang ikke vente med at bladre om til næste side, og samtidig var det med vemod, at det allersidste kapitel nærmede sig. Det var i denne lænestol med den smukke udsigt, at jeg fældede en tåre (eller måske flere...) for Snape, for de der faldt ved The Battle of Hogwarts, og endelig kunne juble over sejren over Voldemort. Det var 'the end of an era', min mor læste de første fire bøger op for mig, da jeg var 10-11 år, og jeg var 16, da den sidste bog udkom i sommeren 2017. Jeg voksede op sammen med Harry, Ron, Hermione og alle de andre. Det var et højdepunkt, når de nye bøger udkom, og jeg savner stadig følelsen af at sidde med den nyeste Harry Potter bog, hvor man slet ikke vidste, hvor historien ville ende.

onsdag den 12. juli 2017

Store bogoplevelser i sommerferien #2


Sommeren lader stadig vente på sig, men derfor kan man jo godt læse nogle gode bøger.

Lige nu er jeg i gang med at læse The Murder on the Orient Express, af Agatha Christie. Den er perfekt til en sommeraften i regnvejr. Faktisk fandt jeg ud af, at den slet ikke egnende sig til at blive læst i solen, da jeg en varm eftermiddag ville læse et par kapitler, ja mere nåede jeg ikke lige, og det var måske meget godt for i 3 dage var mine knæer helt røde og monster-solbrændt - typisk.

Det er første gang, at jeg læser en roman af Agatha Christie, jeg har ellers set helt utrolig mange af filmatiseringerne af både Miss Marple og Hercule Poirot. Indtil videre er jeg rigtig begejstret for bogen, og det bliver bestemt ikke sidste gang, at jeg læser en af Christies mysterier, for bogen er rigtig godt skrevet, hurtigt læst og har et spændende persongalleri.

Er I i gang med en god bog?

mandag den 3. juli 2017

Store bogoplevelser i sommerferien #1


Sommeren er over os, også selvom det ikke rigtig føles sådan, når man kigger ud på de grå skyer. Men det skal ikke ødelægge sommerglæden! Sommerferien har for mig altid været en tid, hvor jeg endelig har haft mulighed for at læse en masse forskellige bøger og fordybe mig i læsningen i liggestolen i solen med et koldt glas et-eller-andet ved siden af. Jeg vil i løbet af sommeren fortælle om nogle af mine store læseoplevelser, både fra sommeren i år og tidligere sommerferier. Jeg glæder mig til at dele nogle skønne læsestunder med jer og måske inspirere til dejlig sommerlæsning.

Jeg har endnu ikke planlagt, hvilke bøger jeg skal læse i løbet af sommeren. Jeg skal dog læse et eller andet af Jane Austen, de sidste to år, har jeg haft Mansfield Park med i kufferten, uden jeg fik den læst, og i år tror jeg altså endelig det skal være. Nu har jeg vist efterhånden ventet længe nok.

Min sommerferielæsning er altid lystbaseret, det er en tid, hvor jeg kan koble fra og læse præcis det, som jeg har lyst til. Det ender altid med, at jeg får læst en masse forskelligt, og det er bare rart. Tror også, at jeg i år skal have læst "Murder on the Orient Express", af Agatha Christie, den har stået i min bogreol i lang tid, og nu når der snart kommer en ny film, kunne det jo være anledning til at få den læst.

En ting er helt sikker! Jeg skal have læst en masse gode bøger!

Hvad har I planlagt at læse i sommerferien?

mandag den 10. april 2017

Læsetørke...


Jeg har altid haft perioder, hvor læsningen er blevet forsømt, og hvor jeg af forskellige årsager ikke har åbnet en bog i over en måned, hvor læselysten har været på et minimum, og  hvor ulæste bøger synes at tårne sig op. Det påvirker mig altid rigtig meget, når jeg ikke får læst ligeså meget som jeg normalt gør, for når man plejer at læse flere bøger om ugen, mangler der pludselig noget, når læsningen går i stå.

Netop en af disse ørkenvandringer gennemgik jeg i januar og februar. Jeg havde masser af ulæste bøger på hylden, men ingen tiltalte mig - i hvert fald ikke sådan rigtigt. Jeg har aldrig helt fundet ud af, hvordan jeg hurtigt kan rive mig fri fra de perioder, hvor læselysten bare ikke rigtig er der. Nogle gange har jeg brugt drama-genren, da det altid er små hurtigt læste historier. Denne gang blev det dog noget lidt uventet, der endelig fik mig i gang med læsningen igen.

Jeg var i London midt i februar, og jeg stod i Waterstones' store flagskib på Piccadilly. Selv efter utallige besøg, bliver jeg stadig helt overvældet over den enorme mængde af bøger, der befinder sig på disse seks etager i centrum af London. Imens jeg stod foran reolen med "Fiction M" faldt mit blik på "On Chesil Beach", af Ian McEwan. Det slog mig pludseligt, hvor lang tid jeg egentlig havde ønsket at læse netop denne roman. McEwans "Atonement" er en af mine absolutte yndlingsbøger, ja hvis ikke endda min yndlingsroman, og jeg har da også læst flere andre af McEwans bøger, men aldrig lige den, der nu stod på hylden foran mig i Waterstones. Jeg købte den med hjem, og min tanke var egentlig, at hvis jeg ikke var alt for træt i løbet af min nats ventetid i lufthavnen, kunne jeg jo begynde at læse den der.

Faktisk endte det med, at jeg slugte den lille roman sidst på natten og først på morgenen, først i lufthavnen og derefter på flyet på vej mod Billund. Jeg kunne slet ikke lægge den fra mig igen,og selvom jeg havde været på benene i over 24 timer, var det intet problem at koncentrere sig om denne lille smukt skrevne roman.

Så denne gang skulle det altså blive en smuttur til London med bogshopping, der endte min læsetørke og endda med forfatteren bag min yndlings roman.

Oplever I også af og til, at læselysten udebliver, og hvordan kommer I så i gang med læsningen igen?