tirsdag den 10. september 2013

Dramaet - en overset genre


Romaner, noveller, digte; genrer som de fleste har et forhold til, men dramaet er der ikke så mange, der giver sig i kast med. Jeg lavede for et stykke tid siden en anmeldelse af dramaet "Our Boys", flere efterspurgte dengang mere om genren, og hvorfor og hvad jeg læste. Derfor vil jeg i den kommende tid, forsøge løbende at anmelde dramaer, og lave indlæg med fokus på dramagenren udover de almindelige indlæg; der vil altså stadig være alle de sædvanlige indlæg med anmeldelser, "currently reading" osv. men jeg vil jævnligt krydre med et indlæg om dramagenren, det vil både være anmeldelser af dramaer og måske også af teaterstykker, ofte i sammenhæng med hindanden.

Det er nogle år siden, jeg blev bidt af genren, vi læste Shakespeare i gymnasiet, og det var der, jeg fik øjnene op for, at det også kan være spændende at læse dramaer. Jeg har altid haft en stor interesse for teater (og film), og derfor var det, som et lys gik op for mig, da jeg fandt ud af, at man kunne købe små manuskripter, hvor man, guidet af regibemærkninger, selv kan forestille sig dramaet udfolde sig. Ofte når jeg har læst et skuespil, som jeg allerede har set, har det været med disse forestillinger i baghovedet. Når jeg læser, bliver min læsning derfor ofte et sammensurium af sammenligninger med forestillingen i forhold til dramaet, hvordan regibemærkningerne stemmer overens med valg af scene, kostumer, sendte blikke og dansen over scenen og en overskyggende ny forståelse af teksten. Når jeg læser dramaer, som jeg ikke har set fremført, er det med ligeså stor indlevelse og spænding, som når jeg læser en roman.

Ofte læser jeg dramaer, hvis jeg har travlt, men alligevel længes efter at begynde på en bog, som jeg hurtigt kan læse færdig, for dramaer er for det meste hurtig læst, de er ikke så lange, og man kan lynhurtigt bladre sig igennem de små tynde bøger.

Dramaet er måske en overset genre, men den er fantastisk spændende, ikke to forfattere skriver ens, nogle har sider fyldt med regibemærkninger, og andre er nærmest kun replikker, det er en vidunderlig indsigt i tankerne bag en historie, når man kan læse præcis, hvordan forfatteren forestiller sig at scenen skal være sat og hvorfor.


Har i nogensinde læst dramaer, og hvis ja hvilke?

8 kommentarer :

  1. Jeg har kun læst Romeo og Julie og nøj det var skønt. Jeg glæder mig til at læse alle Shakespeares værker (engang) :)

    SvarSlet
  2. Jeg holder meget af dramaer, men får dem læst alt for sjældent. Jeg elsker Oscar Wildes skuespil pga. hans vittige dialog. Tennessee Williams er også ret god.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tror faktisk ikke jeg har læst noget af Tennessee Williams, det var da måske en jeg skulle finde noget frem af :) Elsker også Oscar Wilde, det første jeg læste af ham var faktisk "The Importance of being Ernest" som er virkelig morsom!

      Slet
  3. Jeg er så glad for dit drama-fokus! Du har sådan et fint overblik og passion for genren, og det har altid fascineret mig sådan!

    Jeg kan godt lide Shakespeare, men det er ikke en ubetinget kærlighed. 'Hamlet' bryder jeg mig ikke synderligt om - men jeg elsker 'Romeo and Juliet' og til dels også 'Macbeth'. Ligeledes er jeg ellevild med Oscar Wilde, Tennessee Williams - og efter at have læst 'Who's Afraid of Virginia Woolf' har jeg også lidt et soft spot for Edward Albee.
    De fleste dramaer, jeg har læst, har været gennem studiet - og de gamle græske tragedier tiltaler mig bestemt også. Da vi læste 'Endgame' af Beckett blev jeg også hurtigt fascineret, men omvendt tror jeg ikke, hans forfatterskab ville give så meget mening, hvis jeg læste det selv. Det kræver nok lidt en guide. ;)

    Jeg ville virkelig gerne blive bedre til at samle dramaer op, for genren har så mange fine fordele og finurligheder; man kan se en scene udspille sig foran sine øjne, og de er hurtigt læst og fordøjet. På en eller anden måde føler jeg mig altid så nær forfatteren, når jeg læser udførlige regibemærkninger og den slags.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak søde Rikke :)
      Jeg synes også der er en helt anden nærhed til forfatteren, for det er sådan et specielt indblik, man får gennem regibemærkningerne :) Og åh Edward Albees "Who's Afraid of Virginia Woolf" er fantastisk :)

      Slet
  4. Hvor er det bare fedt at du tager det op! ^^
    Jeg har kun stiftet bekendtskab med Shakespeare gennem uddannelser, så jeg føler mig virkelig på dybt vand når det kommer til denne genre.

    SvarSlet
    Svar
    1. :) Glæder mig også til at skrive mere om det, for synes virkelig det er en spændende genre :)

      Slet